U bevindt zich hier: Home » Blog » Kies budget voor focus en regie

Lees blogs van Brenda Filippo
Kies budget voor focus en regie

Kies budget voor focus en regie

Werk jij meer uren dan je lief is? Of maak je juist met liefde meer uren, maar merk je dat het opladen van jouw batterij steeds trager gaat en dat de werk-privébalans wankelt? Met daarbij het gevoel dat je geen stapje terug kunt doen? In mijn werk als CiEP-coach kom ik steeds vaker mensen tegen die hiermee worstelen.

Overwerken hoeft volgens mij geen probleem te zijn, zolang het oké is voor jou. Wanneer dit overwerken echter een structureel karakter krijgt, is het verstandig jezelf de vraag te stellen: Waarom doe ik dit?

Goed gevoel vs. ballast

Het kan heel goed zijn dat overwerk voor jou helemaal geen issue is. Je werkt met plezier meer uren en haalt energie uit jouw activiteiten, die bijdragen aan de gewenste resultaten. Je hebt een goed gevoel over de verhouding tussen de tijd voor je werk, je privéleven en jezelf. Zowel jij als de mensen om je heen zijn tevreden (zakelijk en privé). Als er op deze essentiële punten geen vuiltje aan de lucht is, zeg ik: CiEP up the good work!

Te veel mensen ervaren terugkerend overwerk echter als ballast die steeds zwaarder weegt. Waarschijnlijk omdat zij geen bewuste, vrije keuze ervaren. Zo verrichten steeds meer organisaties met minder mensen hetzelfde of meer werk als gevolg van de huidige economische omstandigheden. Ook moeten ondernemers, directeuren en managers nog meer aan de bak om hun omzet en resultaten te halen. Daarnaast gaan sommige werknemers meer en harder werken uit angst hun baan kwijt te raken.

Bewust en gezond werken vergt dan een antwoord op de vraag: Hoeveel uur per week wíl jij werken?

Wekelijks tijdbudget

Om deze vraag goed te kunnen beantwoorden, is eerst iets anders nodig: een actueel beeld van een gemiddelde week uit jouw leven. Elke week krijg je een nieuw budget van 168 uur. Waaraan besteed jij dat? Denk bijvoorbeeld aan: tijd met je partner, kinderen, familie/vrienden, tijd voor slapen, persoonlijke verzorging, werk, reizen, huishouden/klussen, social media/tv/internet, hobby’s, sport, mantelzorg, studie, et cetera.

Zet alle activiteiten met het bijhorende aantal uren dat je eraan besteedt op een rij (of vul op CiEP Online de Waardencirkel in als je een inlogcode hebt). Als je klaar bent en ernaar kijkt, ben je dan tevreden met wat je ziet? Waar wil je meer of minder tijd aan besteden? Wat ontbreekt nog waarvoor je wel tijd wilt maken?

Is in die gemiddelde week een gezonde en waardevolle balans tussen tijd voor je werk, jouw privéleven en jezelf? Zo nee, welke keuzes kun je maken? Zo ja, ga door naar de volgende stap. Richt je op het werkgedeelte en kies bewust je wekelijkse werkbudget in tijd.

Gezonde balans

Hoeveel uur per week wil jij dus werken? Is dit de hoeveelheid die in jouw contract staat? Of mag het een onsje meer zijn? En als het meer is: welk werkbudget kies jij dan bewust? Daarbij wederom rekening houdend met een gezonde balans tussen tijd voor je werk, jouw privéleven en jezelf. Door je werkbudget te bepalen, begrens je jezelf bewust in de beschikbare werktijd.

Om dit effectief te kunnen doen, is het belangrijk om te sturen op focus. Vraag jezelf daarom af wat jij in die bewuste werkweek voor elkaar dient te krijgen. In CiEP-taal: Wat zijn jouw resultaatgebieden? Binnen elk resultaatgebied wachten specifiek benoemde resultaten op realisatie. Voorbeelden zijn: acquisitie, advisering, coördinatie, administratie, financiën, ontwikkeling, et cetera. Benoem jouw resultaatgebieden (of vul op CiEP Online de Resultatencirkel in).

Het bepalen van je werkbudget en het benoemen van je resultaatgebieden geeft houvast in de sturing op waarden, tijd en gewenste resultaten in het werk. Maar ook daarbuiten, omdat je helder hebt welke tijd je daarnaast aan je privéleven en jezelf wilt spenderen. Het is de weg naar meer focus (want je kiest bewust voor wat je wel en niet doet), regie en rust.

Ga terug naar blogoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok