U bevindt zich hier: Home » Blog » Licht reizen

Lees blogs van Inka Tetzlaff
Licht reizen

Licht reizen

De vakantie komt er weer aan. Ineens zie ik allemaal parallellen tussen CiEP en een goede vakantievoorbereiding…

Inpakken

Als je eenmaal weet waar je naartoe gaat, begin je met het inpakken van je tas/ backpack/ rolkoffer. Je moet wat je meeneemt goed afstemmen op het oord van bestemming, op de daar heersende temperaturen en de activiteiten die je van plan bent te gaan doen. Als je onzorgvuldig gepakt hebt, heb je daar de hele vakantie last van. Als je bijvoorbeeld teveel bij je hebt, sjouw jij je rot en raak je sneller het overzicht in je tas kwijt. Dan heb je die ene handige regenjas wel bij je, maar kun je hem niet vinden tussen al die andere spullen die je voor de zekerheid ook hebt meegenomen. Ook belangrijk: waar stop je wat? Als je er van tevoren niet goed over nadenkt wanneer je iets nodig gaat hebben, sta je op het moment suprême zonder paspoort/water/zonnebrand/wisselgeld etc. en dat kan stress veroorzaken. Geen goede zaak als je juist wilt ontspannen van alle drukte die je even achter je mag laten. Dit klinkt allemaal zeer vanzelfsprekend en de meesten van ons zullen dan ook in de praktijk de tijd nemen om goed in te pakken. Op het werk is een grondige voorbereiding minder vanzelfsprekend, terwijl bovengenoemde principes ook én juist op werken toe te passen zijn: Het begint bij het ‘inpakken’, lees het inrichten en onderhouden van de werkplek.

Souvenirs

Op je werkplek heb je alles wat je nodig hebt binnen handbereik. Maar is ‘alles’ ook echt van toegevoegde waarde? Of sleep je uit gewoonte al jaren vijf koffers mee, terwijl misschien een rugzakje zou volstaan? En wat voor bewegingsvrijheid zou het geven om al die koffers kwijt te raken? Door licht te reizen kun je meer dingen doen en zien, ben je flexibel en kun je spontaan leuke zijweggetjes verkennen. Iets dat je met 5 koffers achter je aan wel uit je hoofd laat. Als je ruimte hebt in je bagage kun je makkelijker leuke dingen kopen, dingen die je nú mooi vindt, in plaats van dat je parafernalia van 12 vakanties terug nog steeds in je koffer hebt zitten, waardoor er geen ruimte is voor nieuwe souvenirs. Of misschien koop je uit gewoonte en ongeacht het ruimtegebrek toch steeds nieuwe aandenkens (en soms een extra koffer) om de verzameling compleet te hebben. Weet je dan na afloop nog wel dat je het hebt? Het is dan alweer verloren gegaan in alle oude troep. Licht en georganiseerd reizen heeft nog een voordeel. Heb je weleens de situatie gehad dat een ‘medereiziger’ in jouw bagage iets moest zoeken, terwijl jij nog even aan het strand wilde blijven liggen? En lukte het diegene dan dat te vinden? Of werd je naar verloop van tijd (wellicht enigszins geïrriteerd) geroepen, omdat hetgeen niet op de plek lag waarvan jij dacht dat je het had opgeborgen? Het zal onder meer afhankelijk zijn van jouw logica van inpakken en van de hoeveelheid spullen die je bij je hebt.

Licht reizen

CiEPen gaat dus over ‘licht reizen’ met alle voordelen van dien. Degenen die ‘geciept’ hebben weten dat al op de eerste dag van CiEP de werkplek volgens de principes overzicht, structuur en overdraagbaarheid wordt ingericht. Zodanig dat je er helemaal op kunt vertrouwen dat iemand in jouw bagage het benodigde kan vinden, terwijl jij zelf nog even heerlijk op het strand blijft genieten!

Ga terug naar blogoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok