Timemanagement of energiemanagement?
Door: Irma de Vree, CiEP-coach
Tijd is een budget en waar je het aan besteedt, bepaalt in hoge mate of je tevreden bent aan het eind van de dag. Zo vertel ik het vaak aan mijn deelnemers.
Velen van ons ervaren de tijd als te kort of het werk als te veel of een combinatie van beide. We zoeken oplossingen om alles wat we willen doen, toch maar gedaan te krijgen, zowel in de werk- als in de privésfeer. En we willen en moeten nogal veel van onszelf (en/of van anderen). Dat vraagt om voortdurend keuzes maken, en dat is lastig. We proberen onze tijd te managen, maar vaak leidt het voortdurend schipperen met de tijd toch tot energieverlies en voelen we ons moe en futloos. Waarom timemanagement voor velen niet werkt, heeft misschien wel te maken met het feit dat we de tijd helemaal niet kúnnen managen. We kunnen hoogstens onszelf managen in de tijd in plaats van tijd managen. Maar misschien moeten we veel meer kijken of wij onze energie kunnen managen.
In het boek The power of full engagement van Jim Loehr en Tony Schwartz wordt een antwoord gegeven op de vraag waarom we nooit tijd en energie genoeg lijken te hebben voor de dingen die er echt toe doen. Zij beweren dat het geheim van duurzaam succes, gezondheid, geluk en balans ligt in hoe we onze energie managen, niet onze tijd. In dit zeer interessante boek wordt de werkende mens vergeleken met een professionele sporter. Er wordt gekeken hoe deze zijn of haar energie managet om, vaak onder grote competitieve druk, steeds weer tot optimale prestaties te komen.
Het programma Corporate Athlete, waarover in dit boek wordt gesproken, is ontwikkeld na 25 jaar werken met topsporters uit verschillende disciplines. Het is gebaseerd op het idee dat we van topsporters kunnen leren, als het gaat om zorgen voor je eigen energiebalans om duurzaam optimaal te kunnen presteren. Ik vind dit uitermate boeiend. De werkende mens ziet veelal het zorgen voor de eigen energiebalans niet als de eigen verantwoordelijkheid, maar als die van de werkgever. De werkgever moet er alles aan doen om te zorgen dat de medewerkers niet ziek worden en een deel van de verantwoordelijkheid ligt inderdaad ook aan die kant. Maar er is ook een deel waarop de werkgever helemaal geen invloed heeft en waar deze dan ook niet verantwoordelijk voor gehouden kan worden. Dan heb ik het over bijvoorbeeld levensstijl, eetpatroon, roken, alcoholgebruik en wat zich afspeelt in de familie- en relatiesfeer van de werknemer. Juist deze zaken hebben een enorme invloed op de energie en daarmee op de fysieke en mentale gezondheid van de medewerker, en dus ook op wat je als werknemer (of eigenlijk werkleverancier) waard bent voor je werkgever. Uiteindelijk ben je als werknemer aangenomen met de verwachting dat je een bepaalde hoeveelheid werk zult gaan verzetten en dat je datgene zult gaan opleveren, wat met jou vooraf is afgesproken. Wat tijdens het sollicitatiegesprek veelal niet besproken wordt, is dat je daarbij zelf de zorg hebt voor je belangrijkste gereedschap, namelijk je lichaam en dat je het onderhoudt zoals ook gereedschap en machines onderhouden moeten worden.
Dit bespreekbaar maken met de werknemer is volgens mij op termijn onontkoombaar, willen we de kosten van ziekteverzuim en re-integratie binnen de perken houden. Op dit moment zijn werknemers echter nog niet in voor het idee dat de werkgever zich bemoeit met aangelegenheden die als strikt privé worden gezien. Toch komt de discussie hierover wel meer en meer op gang en wordt gezond gedrag van werknemers in steeds meer organisaties beloond. Ongezond gedrag wordt nog niet bestraft, zo ver zal het waarschijnlijk ook niet komen. Wat ik nog wel zie gebeuren in de toekomst, is dat werkgevers bij het aannemen van nieuwe werknemers meer gaan kijken naar levensstijl en meetbare gezondheidscriteria en dat je simpelweg niet kunt werken bij organisaties waar je graag zou willen werken als je bijvoorbeeld rookt of te zwaar bent.
Het voert te ver, om hier uitgebreid in te gaan op wat het Corporate Athlete-programma inhoudt. Ik zou zeggen: lees het boek. Het geeft je waardevolle inzichten in hoe je voor die broodnodige balans zorgt, zodat je blijvend van waarde bent voor je werkgever. Energiemanagement is je eigen verantwoordelijkheid.