U bevindt zich hier: Home » Blog » Timemanagement of energiemanagement?

Lees blogs van Irma de Vree
Timemanagement of energiemanagement?

Timemanagement of energiemanagement?

Door: Irma de Vree, CiEP-coach

Tijd is een budget en waar je het aan besteedt, bepaalt in hoge mate of je tevreden bent aan het eind van de dag. Zo vertel ik het vaak aan mijn deelnemers.
Velen van ons ervaren de tijd als te kort of het werk als te veel of een combinatie van beide. We zoeken oplossingen om alles wat we willen doen, toch maar gedaan te krijgen, zowel in de werk- als in de privésfeer. En we willen en moeten nogal veel van onszelf (en/of van anderen). Dat vraagt om voortdurend keuzes maken, en dat is lastig. We proberen onze tijd te managen, maar vaak leidt het voortdurend schipperen met de tijd toch tot energieverlies en voelen we ons moe en futloos. Waarom timemanagement voor velen niet werkt, heeft misschien wel te maken met het feit dat we de tijd helemaal niet kúnnen managen. We kunnen hoogstens onszelf managen in de tijd in plaats van tijd managen. Maar misschien moeten we veel meer kijken of wij onze energie kunnen managen.

In het boek The power of full engagement van Jim Loehr en Tony Schwartz wordt een antwoord gegeven op de vraag waarom we nooit tijd en energie genoeg lijken te hebben voor de dingen die er echt toe doen. Zij beweren dat het geheim van duurzaam succes, gezondheid, geluk en balans ligt in hoe we onze energie managen, niet onze tijd. In dit zeer interessante boek wordt de werkende mens vergeleken met een professionele sporter. Er wordt gekeken hoe deze zijn of haar energie managet om, vaak onder grote competitieve druk, steeds weer tot optimale prestaties te komen.

Het programma Corporate Athlete, waarover in dit boek wordt gesproken, is ontwikkeld na 25 jaar werken met topsporters uit verschillende disciplines. Het is gebaseerd op het idee dat we van topsporters kunnen leren, als het gaat om zorgen voor je eigen energiebalans om duurzaam optimaal te kunnen presteren. Ik vind dit uitermate boeiend. De werkende mens ziet veelal het zorgen voor de eigen energiebalans niet als de eigen verantwoordelijkheid, maar als die van de werkgever. De werkgever moet er alles aan doen om te zorgen dat de medewerkers niet ziek worden en een deel van de verantwoordelijkheid ligt inderdaad ook aan die kant. Maar er is ook een deel waarop de werkgever helemaal geen invloed heeft en waar deze dan ook niet verantwoordelijk voor gehouden kan worden. Dan heb ik het over bijvoorbeeld levensstijl, eetpatroon, roken, alcoholgebruik en wat zich afspeelt in de familie- en relatiesfeer van de werknemer. Juist deze zaken hebben een enorme invloed op de energie en daarmee op de fysieke en mentale gezondheid van de medewerker, en dus ook op wat je als werknemer (of eigenlijk werkleverancier) waard bent voor je werkgever. Uiteindelijk ben je als werknemer aangenomen met de verwachting dat je een bepaalde hoeveelheid werk zult gaan verzetten en dat je datgene zult gaan opleveren, wat met jou vooraf is afgesproken. Wat tijdens het sollicitatiegesprek veelal niet besproken wordt, is dat je daarbij zelf de zorg hebt voor je belangrijkste gereedschap, namelijk je lichaam en dat je het onderhoudt zoals ook gereedschap en machines onderhouden moeten worden.

 

Dit bespreekbaar maken met de werknemer is volgens mij op termijn onontkoombaar, willen we de kosten van ziekteverzuim en re-integratie binnen de perken houden. Op dit moment zijn werknemers echter nog niet in voor het idee dat de werkgever zich bemoeit met aangelegenheden die als strikt privé worden gezien. Toch komt de discussie hierover wel meer en meer op gang en wordt gezond gedrag van werknemers in steeds meer organisaties beloond. Ongezond gedrag wordt nog niet bestraft, zo ver zal het waarschijnlijk ook niet komen. Wat ik nog wel zie gebeuren in de toekomst, is dat werkgevers bij het aannemen van nieuwe werknemers meer gaan kijken naar levensstijl en meetbare gezondheidscriteria en dat je simpelweg niet kunt werken bij organisaties waar je graag zou willen werken als je bijvoorbeeld rookt of te zwaar bent.

Het voert te ver, om hier uitgebreid in te gaan op wat het Corporate Athlete-programma inhoudt. Ik zou zeggen: lees het boek. Het geeft je waardevolle inzichten in hoe je voor die broodnodige balans zorgt, zodat je blijvend van waarde bent voor je werkgever. Energiemanagement is je eigen verantwoordelijkheid.

Ga terug naar blogoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok