U bevindt zich hier: Home » Blog » Werkstress –> Plannen is puzzelen

Lees blogs van Jolanda Verstraate
Werkstress –> Plannen is puzzelen

Werkstress –> Plannen is puzzelen

Stel je voor: je hebt een mooie planning voor de dag en wilt net aan de slag gaan. Dan komt er onverwacht een kink in de kabel, iets wat je meer tijd gaat kosten dan gedacht. Tijd waar je niet op rekende en die je niet hebt.….

Herkenbaar? Waarschijnlijk wel, het is een voorbeeld van dagelijkse porties stress waar we allemaal mee te maken hebben en die we vaak niet eens meer als stress herkennen.

Kiezen voor wat wèrkt

Het gebeurde mij net nog, op het moment dat ik deze blog wilde gaan schrijven en erachter kwam dat het stukje wat ik had voorbereid onbruikbaar was. Wat voor de hand zou liggen is dat ik mijn sportuurtje, dat ik op deze thuiswerkdag had gepland zou opofferen. Ik behoor tot het warme stress type dus ik had de neiging om snel aan de slag te gaan en hard te gaan werken. Dat heb ik dus niet gedaan.

Even stilstaan

Wat ik vervolgens wel heb gedaan is even stilstaan en de situatie opnieuw bekijken. Hoe kan ik doen wat gedaan moet worden én ook mijn eigen (sport)tijd niet weggeven. Het belangrijkste wat mij helpt in situaties als deze is om te kiezen wat ik vandaag kan doen (sporten, dit stukje schrijven en een paar andere dingen) en wat ik op een ander moment ga doen (een paar taken van mijn lijstje die ik ook bijv. vrijdag nog kan doen). Als optimistische planner zorg ik er dan ook altijd voor dat ik ruimte in mijn weekplanning reserveer voor onverwachte zaken zodat ik ook kán schuiven.

Nee zeggen

Opnieuw kiezen en beslissen betekent ook dat je soms iemand moet teleurstellen of nee moet zeggen op dat moment. Voor mij was dat niet altijd zo eenvoudig, nee zeggen associeerde ik met tekort schieten, het niet aan kunnen, iets wat voor mij eigenlijk geen optie was. Totdat ik merkte dat ik op deze manier steevast mezelf tekort deed en dat het vooral mijn eigen interpretatie en overtuiging was waarmee ik mezelf steeds opjoeg. Andere mensen zien het juist als heel professioneel als je duidelijk bent in wat je wel en niet kunt doen.

Invloed

Vaak kun je het gevoel hebben dat jouw werkstress wordt veroorzaakt door de omstandigheden buiten jou (je collega’s, leidinggevende, de organisatie enz.). Je hebt er uiteraard niet altijd invloed op, maar je hebt wél invloed op de manier waarop je met die omstandigheden omgaat. Had ik mijn neiging gevolgd, dan had ik hard gewerkt, niet gesport en hier waarschijnlijk een onvoldaan en ontevreden gevoel aan overgehouden. Door mezelf de ruimte te geven om eerst te ontspannen en mijn dagplan en weekplan te herzien, heb ik aan mijn gezondheid gewerkt en een lekkere werkdag gehad met de resultaten die ik wilde halen. Zo werkt het voor mij, de ander en het grotere geheel.

Ga terug naar blogoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok