U bevindt zich hier: Home » Blog » Kunnen we zakelijk en privé wel gescheiden houden?

Lees blogs van Ciep Training & Coaching
Kunnen we zakelijk en privé wel gescheiden houden?

Kunnen we zakelijk en privé wel gescheiden houden?

Kun jij dat?

Drie collega’s op de werkvloer beleven een moeilijke situatie. Eén collega ligt in echtscheiding, de tweede collega heeft zich geblesseerd tijdens de vakantie en de derde collega is net vader geworden. Wie van hen zal het lukken om werk en privé gescheiden te houden? Waarom zou dat eigenlijk moeten? We zijn immers éérst mens en daarna professional.

 

Ontkenning

Mensen die zeggen dat zij werk en privé gescheiden kunnen houden of zeggen dat zij zakelijk anders zijn dan privé, moeten daar naar buiten toe een inspanning voor doen die ten koste gaat van ontspanning. Hun overtuigingen en gewoonten hebben hen wellicht verhinderd om te leren hoe zich te verbinden met zichzelf en met anderen. In verbinding en écht contact zit immers een risico van kwetsbaarheid. En zeker als je al eens eerder negatieve ervaringen hebt opgedaan, heb je je misschien heel goed aangewend om wat je écht denkt en voelt verborgen te houden achter een façade van onkwetsbaarheid. Het is dan gemakkelijker om te doen alsof dingen je niet raken dan om te onderzoeken wat ten grondslag ligt aan wat je ervaart in de contacten in je werk of privé en wat je kunt doen om je zowel in je werk als privé vrij te voelen met wat zich maar aandient. Waar gaat dit ten koste van?

 

Vrij zijn om mens te zijn

Er lijken allemaal gebieden rondom ons menszijn te zijn waarover we niet vrij zijn om te spreken. We noemen dit dan ‘privé’ en ‘persoonlijk’, maar belasten ondertussen wel onze omgeving met de effecten daarvan. Met als gevolg dat er een grote kans is dat de onderdrukte gevoelens op een ander moment, op een andere plaats, des te heftiger tot uitdrukking komen óf innerlijk worden opgeslagen en op enig moment in de vorm van bijvoorbeeld ziekte naar buiten komen.

 

Inzicht in de werking van je brein

Om te voorkomen dat onderdrukte gevoelens op een ongewenst moment naar buiten komen, is het belangrijk om te beseffen dat er een automatisme in je schuilt wat als het ware je leven leidt, zolang je je er niet bewust van bent dat het er is. Dat automatisme wordt aangestuurd door het oerbrein, wat zich in je linker hersenhelft bevindt. Wij noemen dit ook wel je ‘automatische piloot’. Ieder mens heeft een automatische piloot in zich, die kiest wat die kiest, er niet op uit is om je gelukkig te maken, maar wel wil zorgen dat de status quo blijft bestaan. Ook al werkt het niet. De meesten van ons zijn er al van jongs af aan in ‘getraind’ om vooral te denken vanuit logica en te reageren op externe prikkels van onze zintuigen. Je herkent dit misschien in neigingen die je hebt om teveel koffie te drinken, verkeerde dingen te eten, lui te zijn en voor de tv te gaan zitten terwijl je eigenlijk iets anders wilde doen enz. Dit, terwijl juist je rechter hersenhelft, waar je mensbrein zich bevindt het vermogen heeft om regie te nemen, bewuste keuzes te maken, neigingen te beheersen en verbondenheid te ervaren met jezelf en met anderen.

 

In contact met jezelf

Zakelijk en privé scheiden is dus helemaal niet zo gemakkelijk en kost per definitie veel energie. Immers, je bent één mens met gedachten en gevoelens en een linker- én rechter hersenhelft die, mits rechts net zo ontwikkeld is als links, je instaat stellen om goede en gezonde gewoonten te ontwikkelen die jou ondersteunen om effectief én gelukkig te zijn, zowel in je werk als privé. Baas zijn over je automatische piloot heeft niets te maken met het aantal titels dat je hebt of de functie die je vervult, maar met hoe je in contact bent met jezelf, met je intenties en hoe je verbonden bent met de commitments die je hebt. Dat heeft alles te maken met bewustzijn en zelfkennis, met inzicht in je eigen drijfveren en het hebben van enige kennis over wat het betekent om een mens te zijn en wat het vraagt om goede gewoonten te ontwikkelen.  

 

Wat kan CiEP bijdragen aan goede gewoonten?

Al 30 jaar richt CiEP zich erop om mensen in hun werk bij te staan om goede gewoonten te ontwikkelen. Het gaat daarbij om bewustwording en groei. Onze visie is dat als je in je werk goede gewoonten ontwikkelt en daar blij mee bent, dat het dan gemakkelijker is om deze goede gewoonten ook mee te nemen naar huis en door te trekken naar andere levensgebieden.  

Jezelf effectief kunnen sturen en de gewoonten ontwikkelen die daarbij horen, is een super belangrijke vaardigheid in een tijd waarin werk en privé helemaal met elkaar verweven zijn geraakt en de veelheid aan keuzes die je moet maken groter is dan ooit.  

Het klinkt misschien overdreven, maar als je hoofd (of je mailbox) vol zit met zaken waar je iets aan moet of wilt doen of wat al gedaan had moeten zijn, dan loop je bijna altijd achter de feiten aan. Durf je dan te (h)erkennen dat je automatische piloot de regie heeft en dat je wellicht gevangen zit in stress en niet-effectieve gewoonten?

Zo ja, dan is het tijd voor het her-ijken van je uitgangspunten en manier van werken. Ontwikkel dan bewust goede, gezonde gewoonten en pas deze toe.

 

De pijlers van goede CiEP-werkgewoonten 

Het ontwikkelen van goede, gezonde en effectieve CiEP-werkgewoonten is gebouwd op vier pijlers: 

  1. Structuur in de informatie die op je afkomt. Overzicht op wat je te doen hebt. Het aanleren van bewuste werkgewoonten om steeds weer te bepalen waar informatie bij hoort, of het wel voor jou bestemd is, wat je er mee zou moeten of willen doen, hoe je het verwerkt en waar je het vervolgens laat. Effectieve werkgewoonten worden zichtbaar in je fysieke en digitale werkomgeving. Er ontstaat overzicht, focus en het wordt gemakkelijker om keuzes te maken. Het resultaat? Je bent meer ontspannen, krijgt meer gedaan en houdt volgorde in wat je wanneer doet.
  2. Een planning die proactief is. Niet alleen zichtbaar in je agenda, maar ook in je hoofd met betrekking tot de keuzes die je maakt. Je hebt duidelijkheid over de waarden en doelen waar je aan werkt en hoe je daar vorm aan geeft. Je gebruikt je planning als een gids die je op de goede koers houdt.  Het resultaat? Meer grip op je tijd, minder werkdruk, meer rust, meer voldoening.
  3. Communiceren vanuit bewust gekozen intenties is een randvoorwaarde om effectief samen te kunnen werken, duidelijke afspraken te maken en misverstanden te voorkomen. Werken aan een gezonde mindset, inzicht in wat écht belangrijk voor je is en actief werken aan het ontwikkelen van positieve intenties als uitgangspunt in je manier van denken en communiceren. Het resultaat? Meer energie, betere (werk)relaties en een betere relatie met jezelf.
  4. Persoonlijk leiderschap krijgt vorm doordat effectieve en gezonde werkgewoonten zichtbaar zijn in je voorbeeldgedrag. Je hebt meer oog voor je omgeving, signaleert sneller als er bijsturing nodig is of als je ergens kan bijdragen. Het resultaat? Het geeft voldoening en maakt niet alleen jezelf, maar ook je omgeving een beetje beter. Je hebt een positieve impact op collega’s, hebt meer tijd voor thuis en ontwikkelt je tot een baken van inspiratie voor anderen.

Het klinkt misschien simpel, maar is niet eenvoudig om toe te passen. Er zijn genoeg uitdagingen bij het je eigen maken van goede en gezonde gewoonten, waarbij bewustwording van je automatische manier van denken misschien wel één van de grootste is. Je zou kunnen denken dat je dit wel even doet, maar besef dat het gaat om bewustwording en groei. Door telkens kleine stappen te zetten werk je gestaag aan het uitbouwen van je manier van sturen en werken. Denk niet dat je alle stappen wel weet en tegelijk kan implementeren, want dat is niet zo. Het grootste resultaat krijg je als je het systematisch en stap voor stap aanpakt. Lukt het een dag niet, geen probleem, want elke dag kan je opnieuw beginnen. Een valkuil is om je te vergelijken met anderen of je negatief te laten beïnvloeden. Ga uit van jezelf, van wat jou voor ogen staat, de gemoedsrust en voldoening die je wil ervaren na een werkdag, de balans die je wilt tussen je werk en privé. Besteed elke dag zowel in de ochtend als de avond een moment aan reflecteren over wat je voor elkaar wilt krijgen, de mate waarin het gelukt is en wat je wellicht anders kunt doen.

 

Continu proces

Uit eigen ervaring kan ik je vertellen dat werken aan je gewoonten eigenlijk nooit klaar is. Het is een continu proces en het blijft een uitdaging om de basis op orde te houden en goede gewoonten niet alleen toe te passen in je werksituatie, maar er ook voor te zorgen dat je genoeg tijd neemt om te zorgen voor gezonde voeding, dagelijks te bewegen en tijd te reserveren voor ontspanning en voeding van je ziel. Als je het een tijdje doet, dan wil je nooit meer anders is mijn ervaring.

En… je hoeft het niet alleen te doen, want wij van CiEP staan je graag gedurende langere tijd terzijde. We zijn maar één belletje van je verwijderd.

Liever dat wij contact met jou opnemen? Laat je gegevens dan hier achter.

Ga terug naar blogoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok