Laad me met rust
Op de vraag ‘Hoe gaat het?’ luidt het antwoord meer dan eens ‘Druk’. Jammer eigenlijk, want juist in de huidige strijd tegen werkdruk is rust een toverwoord. Het is niet eens altijd zo dat we te veel werken, maar we laden onze batterij te weinig op.
Zoveel mensen nemen er genoegen mee dat ze uitgeblust zijn na een werkweek. Maar is het werkelijk de bedoeling, of normaal, dat we zoveel energie kwijtraken aan ons werk en de dagelijkse rompslomp? Hoe zorgen we ervoor dat onze batterij niet dagelijks leegloopt?
Moe van het hangen
‘Ik neem anders elke avond rust: lekker netflixen. Maar energie? Ho maar.’ Ken je dat? Tv-kijken lijkt rustig, maar het geeft je geen energie. Sterker nog, het vreet energie. Er is onderzoek naar gedaan en wat blijkt: uren tv-kijken voor je naar bed gaat, kan leiden tot slaapproblemen, stress en zelfs burn-out. Nu, laten we de focus verleggen en eens niet nadenken over wat ons energie kost. Er is ook zoveel wat ons energie gééft … Dan volgen de rust en ontspanning vanzelf.
Energie geeft rust
Positieve energie zorgt voor een zekere rust in ons hoofd en die rust zorgt weer voor goede zin. Het werkt als een vliegwiel. Als je uitgerust op je werkplek arriveert, kun je in die mood aan je taken beginnen, wat een positieve invloed heeft op je werk en je omgang met collega’s. Daar krijg je energie van, dat voelt goed – en daarmee is het makkelijker om aan het einde van de dag energie te hebben voor iets in je eigen tijd waardoor je je nog beter voelt en nóg energieker, meer ontspannen en tevreden. Of je nu een boek leest, gaat tennissen of een rondje gaat wandelen met je oudere buurman: rust zorgt voor energie en energie weer voor ontspanning.
Fijne dingen doen
Nu is er de laatste dertig jaar iets veranderd als het gaat om werk en hobby’s. Hard werken is de norm, het druk hebben is hip. Hobby’s zijn oubollig geworden en als je niet uitkijkt, heb je het altijd te druk met andere dingen. We hebben werkzaamheden, we hebben een gezinsleven, te veel huishouden en te weinig sport. En de tijd lijkt dan vaak al op. Als je dit anders wilt, heb je dus wat te doorbreken. Niet éérst alles doen wat moet, maar beginnen met waar je blij van wordt. Of het nou iets kunstzinnigs is, een bordspel spelen met andere fanatici, handwerk, boeken lezen, een wandelgroepje, voor de dieren in de kinderboerderij zorgen, of sleutelen aan oude auto’s.
Waardengedreven werken
Dit principe kun je ook doortrekken naar je werk. Ook daar kun je – ook al is het soms in beperkte mate – aandacht en tijd besteden aan werkzaamheden waar je blij van wordt. Omdat ze intrinsiek leuk zijn om te doen, of omdat ze voor jou een positieve waarde vertegenwoordigen. Denk bijvoorbeeld aan respect, betrouwbaarheid, begripvolle communicatie, maatschappelijke verantwoordelijkheid.
Zinnen verzetten
Het geheim van ontspannen en opladen schuilt dus niet in uren nietsdoen of voor een scherm doorbrengen. Daarmee geef je jezelf op zijn best prikkels, maar zeker geen voldoening. Nee, als je je moe of futloos voelt, is de manier om te ontspannen juist om de verleiding te weerstaan en je zinnen te verzetten. Iets te gaan doen waar je blij van wordt, en waar je met voldoening op terug kunt kijken. Dat geeft je energie én het geeft je rust.