U bevindt zich hier: Home » Blog » Laad me met rust

Lees blogs van Ciep Training & Coaching
Laad me met rust

Laad me met rust

Op de vraag ‘Hoe gaat het?’ luidt het antwoord meer dan eens ‘Druk’. Jammer eigenlijk, want juist in de huidige strijd tegen werkdruk is rust een toverwoord. Het is niet eens altijd zo dat we te veel werken, maar we laden onze batterij te weinig op.

Zoveel mensen nemen er genoegen mee dat ze uitgeblust zijn na een werkweek. Maar is het werkelijk de bedoeling, of normaal, dat we zoveel energie kwijtraken aan ons werk en de dagelijkse rompslomp? Hoe zorgen we ervoor dat onze batterij niet dagelijks leegloopt?

Moe van het hangen

‘Ik neem anders elke avond rust: lekker netflixen. Maar energie? Ho maar.’ Ken je dat? Tv-kijken lijkt rustig, maar het geeft je geen energie. Sterker nog, het vreet energie. Er is onderzoek naar gedaan en wat blijkt: uren tv-kijken voor je naar bed gaat, kan leiden tot slaapproblemen, stress en zelfs burn-out. Nu, laten we de focus verleggen en eens niet nadenken over wat ons energie kost. Er is ook zoveel wat ons energie gééft … Dan volgen de rust en ontspanning vanzelf.

Energie geeft rust

Positieve energie zorgt voor een zekere rust in ons hoofd en die rust zorgt weer voor goede zin. Het werkt als een vliegwiel. Als je uitgerust op je werkplek arriveert, kun je in die mood aan je taken beginnen, wat een positieve invloed heeft op je werk en je omgang met collega’s. Daar krijg je energie van, dat voelt goed – en daarmee is het makkelijker om aan het einde van de dag energie te hebben voor iets in je eigen tijd waardoor je je nog beter voelt en nóg energieker, meer ontspannen en tevreden. Of je nu een boek leest, gaat tennissen of een rondje gaat wandelen met je oudere buurman: rust zorgt voor energie en energie weer voor ontspanning.

Fijne dingen doen

Nu is er de laatste dertig jaar iets veranderd als het gaat om werk en hobby’s. Hard werken is de norm, het druk hebben is hip. Hobby’s zijn oubollig geworden en als je niet uitkijkt, heb je het altijd te druk met andere dingen. We hebben werkzaamheden, we hebben een gezinsleven, te veel huishouden en te weinig sport. En de tijd lijkt dan vaak al op. Als je dit anders wilt, heb je dus wat te doorbreken. Niet éérst alles doen wat moet, maar beginnen met waar je blij van wordt. Of het nou iets kunstzinnigs is, een bordspel spelen met andere fanatici, handwerk, boeken lezen, een wandelgroepje, voor de dieren in de kinderboerderij zorgen, of sleutelen aan oude auto’s.

Waardengedreven werken

Dit principe kun je ook doortrekken naar je werk. Ook daar kun je – ook al is het soms in beperkte mate – aandacht en tijd besteden aan werkzaamheden waar je blij van wordt. Omdat ze intrinsiek leuk zijn om te doen, of omdat ze voor jou een positieve waarde vertegenwoordigen. Denk bijvoorbeeld aan respect, betrouwbaarheid, begripvolle communicatie, maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Zinnen verzetten

Het geheim van ontspannen en opladen schuilt dus niet in uren nietsdoen of voor een scherm doorbrengen. Daarmee geef je jezelf op zijn best prikkels, maar zeker geen voldoening. Nee, als je je moe of futloos voelt, is de manier om te ontspannen juist om de verleiding te weerstaan en je zinnen te verzetten. Iets te gaan doen waar je blij van wordt, en waar je met voldoening op terug kunt kijken. Dat geeft je energie én het geeft je rust.

 

Ga terug naar blogoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok