U bevindt zich hier: Home » Blog » Orde in de crisis

Lees blogs van Ciep Training & Coaching
Orde in de crisis

Orde in de crisis

We hebben inmiddels ruim twee maanden te maken met de COVID-19 maatregelen. De ‘ramp’ is wat geluwd en een aantal van de fases van hoe we ermee om gaan zijn doorlopen.

 

Fase 1 Ontkenning
Fase 2 Paniek
Fase 3 Samenwerken/Verbinden
Fase 4 Rouw/Boosheid/Verdriet
Fase 5 Vermoeidheid

Rampzalig verloop

Bij deze crisis is het goed te zien. Vaak zijn er al tekenen dat er zich een ramp aandient. Doden in Wuhan. Beelden uit Italië. Eerste gevallen in Noord-Brabant. Het besef dat er echt iets aan de hand is en dat dat ook iets voor jou en mij te betekenen heeft, dringt vaak pas laat door.

In de tweede fase van alarmering en paniek, is het aannemelijk dat de klassieke stressreacties ‘vechten, vluchten of bevriezen’ worden vertoond. Vechten duidt in deze situatie op controle houden en de teugels aantrekken. Vluchten op niet weten wat te doen en het daar maar bij laten. Bevriezen betekent hier vooral verstarren in de koplampen van de overheid, geen andere beweging meer kunnen maken dan het naleven van afgekondigde maatregelen.

Gewenning

Naarmate de onverwachte situatie langer duurt, ga je je er anders toe verhouden. De adrenaline blijft geen weken of maanden door je aderen gieren. In derde fase blijkt het ondenkbare werkelijkheid en die wordt dan al snel ‘het nieuwe normaal’. Overmatig sterke grip verslapt weer wat als men ziet dat anderen zich onveranderd of zelfs extra inzetten. Er komt weer zicht op de toekomst na Corona. Er worden plannen gemaakt om als mens en organisatie gezond te blijven. Er wordt hulp gevraagd, steun verleend, krediet geboden. Alles op alles en alle kaarten op solidariteit.

Versoepeling

Nu de maatregelen versoepeld zijn, jonge kinderen weer naar school gaan en reikhalzend wordt uitgezien naar de heropening van de horeca, komt er ruimte voor de emotie. Hoe die vierde fase er voor jou persoonlijk uit ziet, is afhankelijk van wat er in je omgeving is gebeurd (zijn er zieken/slachtoffers?), van hoe er in je werkomgeving mee is omgegaan (is er voldoende aandacht geweest voor de mens achter de medewerker?), van de gevolgen (zul je je baan behouden/red je het met de hypotheek?), en je persoonlijke bedrading (maakt dit je moedeloos/verdrietig/boos/bang of juist blij dat er nieuwe mogelijkheden zijn?).

De echte impact wordt voelbaar. Eerder lukte het nog om vooruit hollende gedachten terug te fluiten, nu laten ze zich niet meer wegdrukken. In deze fase liggen mensen vaak letterlijk wakker. De angst die in eerste instantie is bezworen door maar door te blijven gaan, dringt zich op in de vorm van nare dromen en piekergedachten.

Verwerking

Hoe vervelend ook, dit is een volstrekt natuurlijke gang van zaken. We parkeren emoties als het op enig moment belangrijker is om moed te tonen, focus aan te brengen, een brand te bestrijden of een ramp te lijf te gaan. Pas als het gevaar geweken is, komen de trillende benen, woede, onmacht en tranen. Ze dringen zich sluipend op en komen onverwacht, terwijl je dacht dat je opgelucht kon ademhalen. Dit is de manier waarop je lichaam zich schoont van zaken die zich beter niet kunnen opstapelen.

Herstel

Emoties die een uitweg zoeken kunnen zich op allerlei wijzen manifesteren: van stil verdriet tot explosief ongenoegen. Hoe dan ook, verwerken van emoties vraagt over het algemeen veel van onze reserves. Het is niet de ramp zelf of in dit geval het thuiswerken dat moe maakt. Veranderen, aanpassen, onderdrukken, accepteren, het hoofd bieden, strategie bepalen, actie nemen… het zijn stuk voor stuk mentale en emotionele prestaties die je levert. Het advies, hoe banaal ook: zorg goed voor jezelf. Liefst al voordat je de gevolgen merkt. Na een grote inspanning heb je hersteltijd nodig om je veerkracht weer te voeden.

Ga terug naar blogoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok