U bevindt zich hier: Home » Blog » Vitaliteit en burn-out

Lees blogs van Maartje Hartman
Vitaliteit en burn-out

Vitaliteit en burn-out

Iemand die niet vitaal is, is gevoeliger voor een burn-out dan iemand die dat wel is. Onlinepsycholoog Maartje Hartman legt uit waarom het voor je vitaliteit belangrijk is niet een hele dag achter je bureau te zitten, maar met regelmaat even stil te staan bij jezelf, bij hoe je lichaam voelt. 

5 vragen aan psycholoog Maartje Hartman

1. Wat versta jij onder vitaliteit?

‘Onder vitaliteit versta ik levenslust, levenskracht. Om je vitaal te kunnen voelen, moeten je lichamelijke gezondheid én je geestelijke gezondheid in balans zijn. Als je je fysiek sterk voelt, voel je je mentaal ook vaak sterker. En andersom geldt hetzelfde. De uitspraak ‘een gezonde geest is een gezond lichaam’, is bijna vanzelfsprekend. Mensen met veel stress hebben over het algemeen lichamelijke klachten.’

2. Wat heb je daarvoor nodig?

‘Gedachten zitten in je hoofd, gevoelens zitten in je lijf. Ik denk dat wij in een hoofdelijke maatschappij leven, die gericht is op cognitieve ontwikkeling. Zeker ons werk doet veelal een beroep op onze cognitieve vaardigheden. Omdat we daar zo veel energie aan besteden, zijn we minder in contact met ons lijf en dus onze gevoelens. Echter, om gezond te blijven, moet je signalen van je lijf juist wel goed kunnen oppakken.’

3. Hoe kun je dat doen?

‘Op kantoor kun je een drie minuten ademhalingsoefening toepassen. Ook zou je regelmatig even op kunnen staan om een ontspanningsoefening te doen waarbij je spieren eerst bewust aanspant, om ze daarna te ontspannen. Dit doe je niet om te relaxen, maar om te voelen hoe het gaat. Als je dat namelijk vaak doet, aan- en ontspannen, word je je veel bewuster van hoe jouw lichaam in ontspannen staat aanvoelt. Als je lijf stresssignalen afgeeft door middel van kleine spieraanspanningen, kun je daar direct op reageren.’

4. Welke rol is hier weggelegd voor een leidinggevende?

‘Een manager of leidinggevende kan een werkklimaat creëren en stimuleren waarin hiervoor aandacht is. Een sfeer met als uitgangspunt dat als mensen vitaal zijn en ruimte krijgen om met zichzelf contact te maken, dit de productiviteit ten goede komt. Als je als manager de visie kunt hebben: vitaliteit boven productiviteit, heb je uiteindelijk een productiever team.’

5. Wat is nu de link naar burn-out?

‘Als je heel de tijd ingespannen naar je scherm kijkt, raakt je lichaam vanzelf gespannen. Even opstaan en bewegen is goed voor je conditie, goed voor je ontspanning en goed voor je energie. Als je te veel zit, voel je je lijf niet, schakel je je af voor de signalen die het je probeert te geven. Je bouwt nog meer spanning op, boven op het werk wat al maakt dat je aan je stoel gekluisterd blijft. En al die spanning samen kan, als er niet voldoende ontspanning tegenover staat, leiden tot allerlei klachten met op de lange duur zelfs een burn-out.’

Ga terug naar blogoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok