U bevindt zich hier: Home » Blog » Als de ruimte betoverend maar beperkt is

Lees blogs van Ciep Training & Coaching
Als de ruimte betoverend maar beperkt is

Als de ruimte betoverend maar beperkt is

Onze André Kuipers bevindt zich in het ISS ruimtestation. Intermediair wijdde onlangs een artikel aan de problemen waar hij en zijn collega’s mee te maken kunnen krijgen. Een weggezweefde schroef die onvindbaar is totdat ineens ergens kortsluiting ontstaat, dat is lastig. Maar kortsluitingen tussen de astronauten onderling of doorbrandverschijnselen bij een individueel bemanningslid, ook dat moet voorkomen worden.

Het uitzicht vanuit ISS is onvergetelijk indrukwekkend. En gewichtsloosheid schijnt ook een unieke ervaring te zijn. Maar al met al doen deze zaken niets af aan het feit dat leven aan boord van ISS overeenkomsten heeft met dienst doen aan boord van een onderzeeër. Stress, ruzie, teruggetrokkenheid en depressie zijn geen onbekende verschijnselen daar boven de dampkring. Een belangrijke oorzaak is bekend: de twaalfurige werkdag van astronauten is opgedeeld in eenheden van 5 minuten. Vroeg of laat gaat zo’n strak verwachtings- en verantwoordingspatroon schuren. Dat je de vorige dag nog een orkaan van bovenaf hebt kunnen zien, maakt even minder uit.

Begeleiding en balans

Begeleiding vanaf de aarde zorgt ervoor dat de balans tussen persoonlijke energie en prestatie op orde blijft. Die begeleiding is in handen van ervaren ruimtevoorgangers. Maar ondertussen wordt er al gewerkt aan een digitale begeleider voor het werk-/leefprogramma van de astronauten. Zo’n begeleider annex takenplanner is nuttig in een ruimtestation op de maan. Want gesprekken vanaf de maan met een begeleider op aarde verlopen stroef: het radiosignaal doet er te lang over om een natuurlijk gesprek te hebben. Het is interessant waar die digitale begeleider in de toekomst allemaal op gaat letten: de stemming van de astronaut, de bereidheid tot samenwerken, de irritatiegraad per collega en de persoonlijke voorkeuren. Bijvoorbeeld eerst de lastige klussen doen en dan de makkelijke. Of juist andersom.

Mens centraal

De digitale werkbegeleider komt aan zijn informatie door het individueel afnemen van psychologische tests, door metingen van hartslag en huidweerstand, herkenning van gezichtsuitdrukkingen en spraakanalyse. Het is dus een spiegel die persoonlijk planningsadvies geeft aan degene die erin kijkt. De gedachte aan zo’n geautomatiseerd systeem zullen sommige mensen snel associëren met koele science fiction en daarom verwerpen. Maar ik ben ervoor dat deze techniek een kans krijgt om getest en verbeterd te worden. En wel om twee redenen. Deze techniek zet de mens centraal, mét al diens natuurlijke eigenschappen en beperkingen. En veroordelen doet het apparaat ook niet. Vergelijk dat eens met een baas die van een andere planeet komt.

Ga terug naar blogoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok