Cooling down
Werkstress is beroepsziekte nummer één in Nederland. Er is een toename van het aantal verzuimdagen en het aantal burn-outklachten.
Bron: TNO Factsheet NEA 2018
Hoe kunnen we dit voorkomen? Het beste is natuurlijk om dagelijks te zorgen voor een goede afwisseling tussen inspanning en ontspanning. Lichaam en geest krijgen hierdoor de gelegenheid om te herstellen. Van hard werken op zich word je namelijk niet ziek. Opbranden doe je als je structureel te weinig rust neemt. Je gezondheid en vitaliteit gaan – vaak ongemerkt – achteruit, totdat alle rek uit het elastiekje is en er bijna letterlijk iets ‘knapt’. (Klik hier voor de volledige factsheet van de NEA 2018)
Vakantie
Lukt het je vaker niet dan wel om voldoende ontspanning in te bouwen? Dan is het nóg belangrijker om de vakantie te gebruiken voor een cooling down. Als je steeds in de actie stand staat, duurt het even voordat je werkelijk kunt ontspannen. Je kunt dit proces een beetje helpen door de voorbereidingen voor je vakantie op tijd te beginnen. Ban ‘haast’, ‘nog even’ en ‘op het laatste moment’ uit je woordenboek. Of je nu op reis gaat of je tijd thuis doorbrengt met het aanpakken van een paar klussen: je bent erbij gebaat als je ruim van tevoren in kaart brengt wat je nodig hebt en tijd inruimt om daarvoor te zorgen.
Energiebegroting
Heb je je tempo vertraagd? Sta eens stil bij wat je energie geeft en wat je energie kost. Denk breder dan de projecten en je collega’s op je werk. Betrek ook je persoonlijke leven erbij. Wat maakt je blij? Lekker eten? Sporten? Je wekelijkse koffie met een vriend of vriendin? En wat zorgt voor zorgen, boosheid, of verdriet? Een aanstaande verandering op je werk? Je gewicht? Een puberende zoon of dochter?
Energievreters elimineren
Door de twee lijstjes naast elkaar te leggen kun je patronen ontwaren. Misschien maak je steeds te weinig tijd voor dingen die je leuk vindt. Of maak je je keuzes afhankelijk van de goedkeuring van anderen. Zo’n overtuiging zorgt er dan voor dat je minder energie krijgt dan je nodig hebt om je prettig te blijven voelen. Je doet wel wat je goed vindt, maar ‘omdat het moet’ of ‘omdat het zo hoort’. Hoog tijd om daar – voor het te laat is – verandering in te brengen. Kies voor een aanpak die bij je past. Bijvoorbeeld door de drie grootste energievreters te elimineren, te besluiten dat je iets niet meer doet, of juist te gaan doen wat je al langere tijd had wíllen doen.
Meer plezier
Belangrijk is dat er weer meer plezier komt. In je weekenden of vakantie door niet te veel te moeten, je tempo te vertragen, lekker te eten en te genieten van de andere omgeving. In je werk door een uitdagend project aan te gaan, een deel van je taken te delegeren of een slepend conflict op te ruimen. Het is niet denkbeeldig dat je vuurtje anders langzaam uitdooft. Je hebt een cooling down nodig om warm te kunnen blijven lopen. Zeker met deze temperaturen 🙂