U bevindt zich hier: Home » Blog » Cooling down

Lees blogs van Ciep Training & Coaching
Cooling down

Cooling down

Werkstress is beroepsziekte nummer één in Nederland. Er is een toename van het aantal verzuimdagen en het aantal burn-outklachten. 

Bron: TNO Factsheet NEA 2018

Hoe kunnen we dit voorkomen? Het beste is natuurlijk om dagelijks te zorgen voor een goede afwisseling tussen inspanning en ontspanning. Lichaam en geest krijgen hierdoor de gelegenheid om te herstellen. Van hard werken op zich word je namelijk niet ziek. Opbranden doe je als je structureel te weinig rust neemt. Je gezondheid en vitaliteit gaan – vaak ongemerkt – achteruit, totdat alle rek uit het elastiekje is en er bijna letterlijk iets ‘knapt’. (Klik hier voor de volledige factsheet van de NEA 2018)

Vakantie

Lukt het je vaker niet dan wel om voldoende ontspanning in te bouwen? Dan is het nóg belangrijker om de vakantie te gebruiken voor een cooling down. Als je steeds in de actie stand staat, duurt het even voordat je werkelijk kunt ontspannen. Je kunt dit proces een beetje helpen door de voorbereidingen voor je vakantie op tijd te beginnen. Ban ‘haast’, ‘nog even’ en ‘op het laatste moment’ uit je woordenboek. Of je nu op reis gaat of je tijd thuis doorbrengt met het aanpakken van een paar klussen: je bent erbij gebaat als je ruim van tevoren in kaart brengt wat je nodig hebt en tijd inruimt om daarvoor te zorgen.

Energiebegroting

Heb je je tempo vertraagd? Sta eens stil bij wat je energie geeft en wat je energie kost. Denk breder dan de projecten en je collega’s op je werk. Betrek ook je persoonlijke leven erbij. Wat maakt je blij? Lekker eten? Sporten? Je wekelijkse koffie met een vriend of vriendin? En wat zorgt voor zorgen, boosheid, of verdriet? Een aanstaande verandering op je werk? Je gewicht? Een puberende zoon of dochter?

Energievreters elimineren

Door de twee lijstjes naast elkaar te leggen kun je patronen ontwaren. Misschien maak je steeds te weinig tijd voor dingen die je leuk vindt. Of maak je je keuzes afhankelijk van de goedkeuring van anderen. Zo’n overtuiging zorgt er dan voor dat je minder energie krijgt dan je nodig hebt om je prettig te blijven voelen. Je doet wel wat je goed vindt, maar ‘omdat het moet’ of ‘omdat het zo hoort’. Hoog tijd om daar – voor het te laat is – verandering in te brengen. Kies voor een aanpak die bij je past. Bijvoorbeeld door de drie grootste energievreters te elimineren, te besluiten dat je iets niet meer doet, of juist te gaan doen wat je al langere tijd had wíllen doen. 

Meer plezier

Belangrijk is dat er weer meer plezier komt. In je weekenden of vakantie door niet te veel te moeten, je tempo te vertragen, lekker te eten en te genieten van de andere omgeving. In je werk door een uitdagend project aan te gaan, een deel van je taken te delegeren of een slepend conflict op te ruimen. Het is niet denkbeeldig dat je vuurtje anders langzaam uitdooft. Je hebt een cooling down nodig om warm te kunnen blijven lopen. Zeker met deze temperaturen 🙂

 

 

Ga terug naar blogoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok