U bevindt zich hier: Home » Blog » Duidelijk zijn helpt burn-out voorkomen

Lees blogs van Tom Goddijn
Duidelijk zijn helpt burn-out voorkomen

Duidelijk zijn helpt burn-out voorkomen

“Ik ben ooit voor ingestapt, gestart en begonnen met rijden. Maar het stuur heb ik niet meer in handen. Ik zit op de achterbank.” Met dit beeld schetste Elaine, lijnmanager in de processoftware, haar situatie. Meteen zag ik het beeld voor me. Passagier zijn in je eigen auto. En vooral: dat gevoel van vervreemd te zijn. Een klassieke burn-out. 

Die ervaring van isolement is inherent aan het ontwikkelen of hebben van een burn-out. Hoe raakt iemand in dat isolement? Doordat management en collega’s het toelaten, dat hij of zij alleen komt te staan. Althans, zo voelt het voor degene met een burn-out. Maar als je als het ware uitzoomt van de situatie, dan zie je meer. Vaak is de passiviteit vanuit de werkomgeving gevoed door gedragingen van degene die eenzaam geworden is. Het is belangrijk dat degene met een burn-out dat ook gaat inzien. 

Lastige combi: kritiek en kwetsbaarheid

Want als je zicht krijgt op de oorzaken waarop je invloed kunt hebben, dan leg je een basis voor het hernemen van de regie. En zo hebben we dus te maken met een van de vele mooie kanten aan mijn vak: het goed brengen van een boodschap die, hoe essentieel ook, behoorlijk pijn kan doen. Stel je voor dat je er compleet doorheen zit dan iets te horen krijgt als: “In de steek gelaten? Ja, maar jij hebt zelf continu een te grote broek aangetrokken. Jij wou alles doen, jij zei nooit nee en nou kom je met het verhaal dat ‘ze’ jou hebben overbelast.” Natuurlijk zegt geen enkele coach het zo bot. Maar mensen met een burn-out kunnen het wel zo horen. Isolement heeft een zichzelf versterkende dynamiek, waarin de uitgestoken hand zomaar gereduceerd kan worden tot één beschuldigende vinger. 

Wat kan ik zelf anders doen?

Daarom, wie ooit meegewerkt heeft aan zijn eigen isolement, moet zeker niet nalaten om dit te vertellen aan iemand met een burn-out. De ervaring als ex-lotgenoot kan werken als een oordeelvrije uitnodiging: kijk eens naar je eigen manier van communiceren. Elaine kon het opbrengen dit te doen. Ze kwam tot de conclusie, dat ze het beeld over haar eigen handelen moest bijstellen. Zij vond dat ze al met al toch niet zo duidelijk geweest was in de verantwoording naar haar managers. In haar antwoorden was ze eigenlijk altijd gereserveerd. En konden de anderen wel weten dat ze eigenlijk helemaal geen lijnmanager wilde zijn, maar projectmanager net als vroeger? Nee. Wat ze echt wilde, had Elaine altijd voor zich gehouden.

Eigen aandeel, eigen belang

Haar bereidheid om te kijken naar het eigen aandeel, deed haar ook iets zien wat ze nooit zo duidelijk had waargenomen: haar agenda. Elaine is zich nu bewuster geworden van de kostbaarheid van haar tijd. Zij vertaalt dit besef in het handhaven van een strakke en haalbare planning. Ook is het onderscheid duidelijker tussen háár werk en dat van anderen. Ze kan prioriteiten stellen en bepalen wanneer ze haar werk gaat doen. Bij de evaluatie vertelde ze me dat ze –tot haar grote verrassing– veel energie kreeg van werkprincipe 1: Doe Het Nu! De voldoening van beslissen, actie nemen en iets achter je laten. “Ik zit weer aan het stuur. En ik weet waar ik naartoe wil.”

Benieuwd of CiEP iets voor jou is?

 
 
 
 
 
Ga terug naar blogoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok