Eyeopener voor een te stille specialist
Op een dag vond hij het niet meer verantwoord zoveel over te werken. Vier dagen per week om negen uur ’s avonds weer achter de computer kruipen, dat was eigenlijk niet normaal. Hij nam contact op en ik kreeg hem aan de lijn: Thijs, een senior adviseur in bedrijfspensioenen. Thijs vroeg of CiEP wat voor hem zou kunnen veranderen. Anders dan men misschien denkt, is mijn antwoord daarop niet automatisch ja. Er zijn werkgerelateerde problemen waarvoor CiEP niet de oplossing is. En het gebeurt regelmatig dat CiEP op een heel andere manier wijst in de richting van een oplossing, dan iemand van tevoren vermoedde. Zo ook bij Thijs.
De andere oorzaak van overwerk
Tijdens de intake kwam naar voren dat Thijs eigenschappen heeft, die iedereen graag ziet bij een adviseur op het gebied van pensioenen. Hij is nauwgezet, kwaliteitsbewust en gestructureerd. Maar hoe kan iemand met zo’n planmatige inslag elke week weer “verrast” worden door een overschot aan werk? Wel, dat kan. Talent voor chaos (o.a. uitpuilende mailbox, dichtgeslibde werkplek) is niet de enige oorzaak van chronisch overwerken. Mede daarom richt CiEP zich op meer dan alleen het creëren van overzicht op en rondom de werkplek. Wij kijken ook naar de drijfveren (waardendrives), die van invloed zijn op iemands gedrag. Thijs werd sterk gedreven door Orde…
Hoe nauw moet je kijken?
En juist die neiging tot orde en kwaliteit was in zijn nadeel gaan werken. Thijs stuurde vier collega’s aan. Hij controleerde hun adviesrapportages en haalde daar altijd fouten uit. Dat correctiewerk kostte hem bakken vol tijd. Maar Thijs was hiërarchisch niet in de positie om zijn teamgenoten daar over aan te spreken. Die taak had zijn collega Ronald, die strikt gezien ook Thijs’ baas was. Beiden waren nu al 10 jaar werkzaam bij het adviesbureau. Dus vroeg ik Thijs of hij Ronald wel eens verteld had van de fouten. En over hoeveel tijd het hem kostte om deze eruit te vissen? Jawel, maar met het destijds gegeven antwoord kon hij niet veel. Ronald had toen gezegd, dat Thijs bij rapportages aan klanten alleen de grote fouten eruit moest halen. De kleinere fouten moest hij laten zitten. Verder was Ronald niet van plan om Thijs’ teamgenoten aan te spreken over die fouten. Grotere fouten zelf eruit halen en klaar.
De specialist gaat twijfelen
Maar fouten laten zitten, daar kon Thijs niet tegen. Gaandeweg had hij zich ontwikkeld tot de stille specialist, tot de man die alles rechtzet. Maar die daar nu onder gebukt gaat. Ronald had niet die drang om een perfect adviesproduct te leveren aan klanten. “Thijs, gaan ze al die uren voor precisie vergoeden dan?” Ja, zo kan iemand denken die primair gedreven wordt door Prestatie. Doelgericht, commercieel, praktisch. Maar Thijs was niet ontvankelijk daarvoor. Verdere communicatie bleef uit. Jaar op jaar liet Thijs zijn werklast aangroeien. Totdat hij dus zover was om mij daarover te bellen. Thijs ervaart nu dat zijn initiële vraag over werklast hem brengt bij heel andere vragen: Wat kost het mij eigenlijk om perfectionistisch te zijn? En wie is echt blij met deze eigenschap? Als het niet mijn werk is, waarom doe ik het dan? Zit ik hier nog wel op mijn plek?
Duidelijkheid over waarden
Hij is nog niet zover, dat hij conclusies trekt over de toekomst van zijn loopbaan. Maar één ding weet hij wel. Thijs ziet in wat het kost, als er jarenlang niet gecommuniceerd wordt over de persoonlijke waarden die collega’s drijven. Hij wil gesteund worden in het uitspreken van wat hij belangrijk vindt. En horen wat een ander drijft. Een CiEP training kan hem daar zeker in steunen. Want CiEP gaat niet alleen over DOEN en PLANNEN, maar net zo zeer over ZEGGEN. Thijs zal ervaren dat duidelijkheid ook een dimensie is van Orde.