U bevindt zich hier: Home » Blog » Eyeopener voor een te stille specialist

Lees blogs van Johanna Karssiens
Eyeopener voor een te stille specialist

Eyeopener voor een te stille specialist

Op een dag vond hij het niet meer verantwoord zoveel over te werken. Vier dagen per week om negen uur ’s avonds weer achter de computer kruipen, dat was eigenlijk niet normaal. Hij nam contact op en ik kreeg hem aan de lijn: Thijs, een senior adviseur in bedrijfspensioenen. Thijs vroeg of CiEP wat voor hem zou kunnen veranderen. Anders dan men misschien denkt, is mijn antwoord daarop niet automatisch ja. Er zijn werkgerelateerde problemen waarvoor CiEP niet de oplossing is. En het gebeurt regelmatig dat CiEP op een heel andere manier wijst in de richting van een oplossing, dan iemand van tevoren vermoedde. Zo ook bij Thijs.

De andere oorzaak van overwerk

Tijdens de intake kwam naar voren dat Thijs eigenschappen heeft, die iedereen graag ziet bij een adviseur op het gebied van pensioenen. Hij is nauwgezet, kwaliteitsbewust en gestructureerd. Maar hoe kan iemand met zo’n planmatige inslag elke week weer “verrast” worden door een overschot aan werk? Wel, dat kan. Talent voor chaos (o.a. uitpuilende mailbox, dichtgeslibde werkplek) is niet de enige oorzaak van chronisch overwerken. Mede daarom richt CiEP zich op meer dan alleen het creëren van overzicht op en rondom de werkplek. Wij kijken ook naar de drijfveren (waardendrives), die van invloed zijn op iemands gedrag. Thijs werd sterk gedreven door Orde

Hoe nauw moet je kijken?

En juist die neiging tot orde en kwaliteit was in zijn nadeel gaan werken. Thijs stuurde vier collega’s aan. Hij controleerde hun adviesrapportages en haalde daar altijd fouten uit. Dat correctiewerk kostte hem bakken vol tijd. Maar Thijs was hiërarchisch niet in de positie om zijn teamgenoten daar over aan te spreken. Die taak had zijn collega Ronald, die strikt gezien ook Thijs’ baas was. Beiden waren nu al 10 jaar werkzaam bij het adviesbureau. Dus vroeg ik Thijs of hij Ronald wel eens verteld had van de fouten. En over hoeveel tijd het hem kostte om deze eruit te vissen? Jawel, maar met het destijds gegeven antwoord kon hij niet veel. Ronald had toen gezegd, dat Thijs bij rapportages aan klanten alleen de grote fouten eruit moest halen. De kleinere fouten moest hij laten zitten. Verder was Ronald niet van plan om Thijs’ teamgenoten aan te spreken over die fouten. Grotere fouten zelf eruit halen en klaar.

De specialist gaat twijfelen

Maar fouten laten zitten, daar kon Thijs niet tegen. Gaandeweg had hij zich ontwikkeld tot de stille specialist, tot de man die alles rechtzet. Maar die daar nu onder gebukt gaat. Ronald had niet die drang om een perfect adviesproduct te leveren aan klanten. “Thijs, gaan ze al die uren voor precisie vergoeden dan?” Ja, zo kan iemand denken die primair gedreven wordt door Prestatie. Doelgericht, commercieel, praktisch. Maar Thijs was niet ontvankelijk daarvoor. Verdere communicatie bleef uit. Jaar op jaar liet Thijs zijn werklast aangroeien. Totdat hij dus zover was om mij daarover te bellen. Thijs ervaart nu dat zijn initiële vraag over werklast hem brengt bij heel andere vragen: Wat kost het mij eigenlijk om perfectionistisch te zijn? En wie is echt blij met deze eigenschap? Als het niet mijn werk is, waarom doe ik het dan? Zit ik hier nog wel op mijn plek?

Duidelijkheid over waarden

Hij is nog niet zover, dat hij conclusies trekt over de toekomst van zijn loopbaan. Maar één ding weet hij wel. Thijs ziet in wat het kost, als er jarenlang niet gecommuniceerd wordt over de persoonlijke waarden die collega’s drijven. Hij wil gesteund worden in het uitspreken van wat hij belangrijk vindt. En horen wat een ander drijft. Een CiEP training kan hem daar zeker in steunen. Want CiEP gaat niet alleen over DOEN en PLANNEN, maar net zo zeer over ZEGGEN. Thijs zal ervaren dat duidelijkheid ook een dimensie is van Orde.

Ga terug naar blogoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok