U bevindt zich hier: Home » Blog » Goed voor je rug: inzicht in je werkzaamheden

Lees blogs van Anita van Hooijdonk
Goed voor je rug: inzicht in je werkzaamheden

Goed voor je rug: inzicht in je werkzaamheden

Precies terwijl zijn gedachten afdwalen naar deze ideale werkomgeving hoort hij hoe iemand zijn bureau nadert. “Jochem, heb je even?…” Al bij het noemen van zijn naam, krimpt zijn al gebogen rug nog verder ineen. Een geconditioneerde reflex. Vraag iets aan Jochem en hij zal er zichtbaar gebukt onder gaan. Hoe is dat zo gekomen? Niet door een gebrek aan arbeidsethos. Daarvan hebben mensen die zaterdagmorgens naar kantoor verlangen eerder te veel dan te weinig.

Teveel draadjes bij elkaar

Ondanks deze werkhouding is Jochem in de loop van de tijd steeds meer verontwaardiging gaan voelen als een collega hem tussendoor een vraag stelt. Of een verzoek bij hem neerlegt. Zijn collega’s begrijpen dit reactiepatroon niet. Zuchten, schichtig knikken, zuinig kijken. Nog eens zuchten. Maar na een paar uur krijg je meestal toch wat je hebben wilt. Waarom wordt Jochem zo geraakt als hij iets moet doen? En nog wat: aan wie zouden ze het anders moeten vragen? Bij Jochem komen nou eenmaal veel draadjes bij elkaar.

5 vakantiedagen per jaar

Om te beginnen is hij de controller en de verantwoordelijke voor de salaris-pensioenadministratie. Feitelijk is hij ook de algemene IT-man van het bedrijf. En degene die specialistische IT-zaken verzorgt. Bijvoorbeeld de geautomatiseerde offerte-structuur. Voor compliance-vragen kom je ook uit bij hem. En dan zijn er natuurlijk nog andere ”Jochemse” routinevragen en opzoekdingetjes. Hij is een druk bezette werker. Maar wel een die het liever rustig heeft. Toch? Nee, helemaal niet. Als Jochem zo van rust hield, dan zou hij vorig jaar wel meer vakantie hebben opgenomen dan die vijf werkdagen in juli.

Communiceren met je rug

Jochems probleem is –preciezer gezegd was– dat hij het bezwaarlijk vindt om iemand niet te helpen. Gaandeweg was hij in een positie beland, waarin hij continu moest zeggen, dat hij iets nog niet ging doen. Gewoon vanwege die overvolle pijplijn. Hij had nooit geleerd om effectief aan te geven dat een collega met een verzoek nóg niet aan de beurt was. Jochem communiceerde alleen met zijn rug, niet met zijn mond. Verder was het voor niemand, ook niet voor hemzelf, zichtbaar wat hij dagelijks allemaal te doen had.

Blijvend effect training

Na zijn vakantie, die hij op mijn uitdrukkelijke aanraden toch opnam, zijn we met een individuele training gestart. Nu is de vraag altijd, wat het blijvende effect is van zo’n training. Bij mijn evaluatiebezoek vertelde Jochem, dat hij nieuwe vragen en verzoeken niet langer voelde als een schuld of een last. Daarbij kon hij ook werk kwijt aan de hem nu toegevoegde stagiair. Wat hij zei over zijn veranderde werkbeleving, bevestigde wat ik eigenlijk al had gezien door het raam vanaf de parkeerplaats. Jochem zat achter zijn computer met een rechte rug. Als je van jezelf niet meer alles tegelijkertijd hoeft te tillen, geeft dat een zichtbare verbetering.

 

Ga terug naar blogoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok