U bevindt zich hier: Home » Blog » Oorzaken en gevolgen van stress: die wil je voorkomen

Lees blogs van Ciep Training & Coaching
Oorzaken en gevolgen van stress: die wil je voorkomen

Oorzaken en gevolgen van stress: die wil je voorkomen

Omgaan met stress is een zeer persoonlijke zaak. Wat voor de ene persoon stressvol is, vindt de ander mogelijk een leuk avontuur. Toch werkt het bij ons allemaal gemiddeld zo: Bij een beperkte hoeveelheid spanning neemt de mate waarin je kunt functioneren eerst toe. De toevoer van adrenaline zorgt ervoor dat je extra scherp bent, beter kunt focussen, een paar stappen extra zet en niet snel opgeeft. Na een zeker punt heeft een verhoging van spanning een nadelige invloed, zodat ons functioneren weer afneemt of zelfs tot 0 gereduceerd kan worden. Dit laatste noemen we een burn-out.

Oorzaken van stress

Als je kijkt naar de meest voorkomende oorzaken van stress, staat werk op de tweede plaats:

 • financiële problemen
 • werk
 • familie
 • ongerustheid
 • gezondheid
 • relaties
 • overlijden

Oorzaken stress op werk

Binnen je werk kun je dan weer verschillende oorzaken onderscheiden. Het Instituut voor Stress Preventie heeft onderzoek gedaan naar de grootste stressoren op de werkplek. Hun top tien:

 • de direct leidinggevende
 • onzekerheid over de toekomst
 • collega’s
 • te veel werk
 • de papierberg
 • te moeilijk werk
 • te makkelijk werk
 • te onduidelijk werk
 • gebrek aan waardering
 • conflicten met de leidinggevende of collega’s

Los van het werk zelf, blijkt ook dat bepaalde eigenschappen maken dat iemand meer of minder last heeft van stress. Naast het bekende perfectionisme, zijn dat bijvoorbeeld ook persoonlijkheidskenmerken als trouw, ijverigheid, prestatiedrang en een groot verantwoordelijkheidsgevoel.

Om goed inzicht te krijgen in gebeurtenissen of situaties die bij jou veel stress oproepen, kun je een stresslog bijhouden. Schrijf hierin op wat je op bepaalde momenten van de dag aan het doen bent, en wat je daarbij voelt. Noteer ook hoe je reageert als er iets gebeurt wat stress bij je oproept, en hoe je op die situatie en je gevoel reageert.

Tips omgaan met stress

Om beter bestand te zijn tegen stress, kun je je lichamelijk en geestelijk sterker maken.

 • stressmanagement leert je onder meer prioriteiten te stellen, ‘nee’ te zeggen, te delegeren en het goed plannen van je werkzaamheden, waardoor je minder vaak de druk van deadlines of achterstallig werk zult voelen.
 • in het verlengde hiervan ligt zelfmanagement, waarin in je leert welke patronen je stress opleveren, en hoe je automatische reacties en gedachten kunt vervangen door iets anders wat je meer energie en resultaat oplevert. Je krijgt zicht op wat er belangrijk voor je is en krijgt handvatten om systematisch te zorgen voor fysieke, mentale en emotionele balans.
 • laat je coachen, liefst IN je werk. Wat je doet en zegt maakt zichtbaar welke werk- en denkgewoonten je hanteert. Een coach kan dit benoemen en als een spiegel voor je werken. In een veilige omgeving kun je nieuw gedragsrepertoire oefenen, voordat je het loslaat op je leidinggevende of collega.
 • sporten verbetert je lichamelijke conditie en helpt je spieren ontspannen. bovendien blijkt uit onderzoek dat mensen die regelmatig sporten, ook hun mentale conditie versterken en minder heftig reageren op stressoren.
 • datzelfde geldt voor ontspanningsoefeningen, yoga en meditatie.
 • door gezond te eten en niet tot weinig te roken of drinken ben je beter bestand tegen ziekten, en zorg je voor een sterk immuunsysteem wat je vervolgens weer beschermd tegen stress.
 • zorg voor afwisseling. Mix werken en ontspanning, wissel verschillende soorten werkzaamheden af en neem geregeld een korte pauze. Laat je tempo niet bepalen door wat er op je af komt, maar kies een werk- en weekritme wat bij je past.
 • werk aan je overtuigingen. Niemand is perfect, iedereen maakt fouten en goed is goed genoeg, zijn voor veel mensen prettiger gedachten dan die waardoor ze zich automatisch laten leiden.
 • neem tijd om voor jezelf op een rijtje te zetten wat belangrijk voor je is en waar je je tijd aan wilt besteden. Het is leuk als mensen je aardig vinden, omdat je altijd bereid bent om mee te werken als dat wordt gevraagd. Maar niet als dat ten koste van jezelf gaat. Zorg dat je helder hebt welke resultaten je wilt halen en zeg ‘nee’ als je iets niet wilt of kunt doen.
 • schakel hulp in als je voelt dat de spanning teveel wordt. Vaak is de eerste neiging om iets zelf te willen oplossen. Daarmee bouw je de spanning verder op, terwijl je vermogen om er adequaat mee om te gaan afneemt. Klop aan bij je leidinggevende, collega’s of je thuisfront en laat je professioneel begeleiden in wat voor jou de beste manier is om met de spanning om te gaan.
Ga terug naar blogoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok