U bevindt zich hier: Home » Blog » Stress doodnormaal op het werk?

Lees blogs van Ciep Training & Coaching
Stress doodnormaal op het werk?

Stress doodnormaal op het werk?

42% van de medewerkers en 32% van de leidinggevenden vinden werkstress vanzelfsprekend, zo blijkt uit onderzoek van het ministerie van Sociale Zaken. Bijna de helft van die groep durft stress niet bespreekbaar te maken, of denkt dat het toch niet serieus genomen wordt. Mensen hebben dus allerlei gedachten, aannames, overtuigingen maar ook angstgevoelens over de situatie waar zij zich in bevinden. Het zijn gedachten en gevoelens die hen in elk geval geen energie geven. Kennelijk lukt het ook niet om effectief bespreekbaar te maken wat er aan de hand is en wat de impact daarvan is.

Verantwoordelijk handelen

Een automatische werkgewoonte die we tijdens onze CiEP-begeleidingen vaak tegen komen, is dat mensen gevoel van ongemak in hun werk ervaren en dan vinden dat een ander er iets aan moet doen, zodat de situatie voor hen beter wordt. Dat is ook niet zo vreemd, want bijna ieder mens heeft van jongs af aan ervaren dat als er ongemak was, een ander (de ouder, of een oudere broer of zus, of een leerkracht) daar dan iets aan deed. Onbewust denkt men dan dat dat nog steeds zo gaat. Feitelijk is dit een werkgewoonte (= manier van denken en doen) die verantwoordelijk handelen in de weg staat. En dat verantwoordelijk handelen is nu juist waar op alle niveaus zo’n grote behoefte aan is. Dat kan echter alleen tot stand komen als we zowel onszelf als de ander serieus nemen. Dan moeten we ons bewust worden van de automatische patronen die er zijn, waarbij een medewerker misschien vanuit angst niet zegt wat er is en waarbij dat de leidinggevende misschien wel goed uit komt. 

Context van werken

Veronderstel dat medewerkers zichzelf serieus nemen en duidelijker aangeven wat kan, wat niet kan, wat ze doen en wat ze niet doen, wat betekent dat dan voor de dagelijkse gang van zaken en de productiviteit? Veronderstel dat leidinggevenden stoppen met werkstress als iets vanzelfsprekends te beschouwen, waar gaan ze dan voor zorgen en wat is de impact daarvan op de samenwerking, de productiviteit en hun persoonlijk resultaat? Veronderstel dat het structureel voorkomen van werkdruk een van de doelstellingen is in de organisatie, wat zijn dan de minimale randvoorwaarden voor de dagelijkse zelfsturing van elke medewerker en leidinggevende in de organisatie? En waarom vinden we dát eigenlijk niet vanzelfsprekend? Veronderstel dat elke medewerker en leidinggevende werkt op basis van bewust gekozen en eenduidige, gedeelde werkprincipes, wat zal daar de opbrengst van zijn? Partnerschap, kwaliteit, resultaat, gemak, transparantie, duidelijkheid, werkplezier??? Het gaat om de context waarin we functioneren. In een context waarin werkdruk als vanzelfsprekend wordt gezien, zal het gedrag en de beleving daar naar zijn. Dan is dat zo. Echter, stel de vraag: is het waar? Nee. Het is een perceptie. Als we werken in een context waarin we werkdruk structureel willen voorkomen, dan is dát waar we continu de randvoorwaarden voor moeten scheppen. Ook als het moeilijk of lastig is of onze kwetsbare kant zichtbaar maakt. Dán ontstaat er ruimte voor een omslag!

Ga terug naar blogoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok