U bevindt zich hier: Home » Blog » Voorkomen van verval

Lees blogs van Ciep Training & Coaching
Voorkomen van verval

Voorkomen van verval

Binnen universiteiten heeft 4 op de 10 mensen te kampen met roddelen, pesten, bewust achterhouden van informatie, of zelfs intimidatie of machtsmisbruik. De problemen worden onder meer toegeschreven aan hoge werkdruk en slecht leiderschap. Het is bekend dat die twee met elkaar samenhangen. Onder druk vertonen mensen stressgedrag; daar worden we over het algemeen geen betere mensen van. Wordt de druk chronisch, dan gaan waarden schuiven en neigen we naar moreel verval. Dat zien we niet alleen bij leidinggevenden en is niet beperkt tot universiteiten.

Drukverschillen

In de scheepvaart staat verval voor het hoogteverschil tussen hoog en laag water. Tussen eb en vloed bijvoorbeeld. Of in een sluis die geschut wordt, waarbij het verschil zelfs tientallen meters kan zijn. Drukverschillen kunnen een natuurlijke oorzaak hebben, maar ook kunstmatig tot stand worden gebracht. Plaats een damwand in een rivier en het water aan de ene zijde zal stijgen, terwijl het aan de andere kant daalt.

Werkdruk

Vergelijk dat eens met wat er in een organisaties gebeurt als er dammen gebouwd worden met stapels werk. De doorstroming wordt belemmerd en informatie die nu van belang is, blijft hangen omdat de aandacht ergens anders naartoe gaat. Om gaten te dichten worden besluiten aaneen gevlochten. Er ontstaan ongeschreven regels, die tot doel hebben de ontstane constructie in stand te houden. Dan is het nog maar een kleine stap naar het uitoefenen van oneigenlijke middelen om gedrag te sturen.

Valkuilen

In hun boek De Schaduwkant van Leiderschap (2014) beschrijven de Haan en Kasozi hoe toenemende druk er bij leiders voor kan zorgen dat ze excessief gedrag gaan vertonen. Veranderbereidheid kan verworden tot onvoorspelbaarheid. Ben je gedreven en ervaar je veel spanning dan word je mogelijk wat rücksichtlos. In het boek wordt voortgebouwd op het werk van Kets de Vries en Ofman. Zij beschreven eerder al hoe iedere persoonlijkheid of type organisatie neigt naar zijn eigen valkuilen.

Mindset

Welke dat zijn is goed inzichtelijk te maken met een drijfverenprofiel (Management Drives). Bij toenemende druk gaan mensen in sommige samenstellingen elkaar vermijden. In een andere constellatie ontstaat manipulatie, agressie of overmatige controle. In vrijwel alle gevallen ontstaat er een andere waarneming, verandert de houding ten aanzien van werk, te behalen resultaten en collega’s, zie je verharding in het gedrag en worden interacties juist emotioneler.

Sluizen open

Werken zal altijd gepaard gaan met drukverschillen. Bij een organisatorische wijziging zie je dat duidelijk, maar chronische werkdruk door veel werk, hoge eisen of wisselende verwachtingen heeft vaak een sluipender effect. Als leidinggevende heb je een dubbele opdracht om ervoor te zorgen dat de druk zich niet steeds verder opbouwt: voor je team én voor jezelf. Zorg dus dat je zicht hebt op spanningsveroorzakers en ga daarover met elkaar in gesprek. Breng het schaduwgedrag van je team in kaart, doorbreek automatismen en spreek uit wat er werkt en wat er niet werkt. En: wees er op tijd bij. Het is makkelijker te varen op je morele kompas als het nog werkt!

Ga terug naar blogoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok