U bevindt zich hier: Home » Blog » Werken kun je leren

Lees blogs van Ciep Training & Coaching
Werken kun je leren

Werken kun je leren

Op de basisschool leren we lezen en schrijven, welke grondsoorten er zijn, wie Willem van Oranje was, de beginselen van biologie. Tijdens een studie verdiepen we ons in de materie behorend bij een beroepsrichting, of doen we eerste stappen in de wetenschap. Bij onze eerste baan, brengen we al het geleerde in de praktijk. Maar dán, dáár op de werkvloer, begint het nogal eens te schuren. Want wat we niet geleerd hebben, is hoe te werken, hoe met werkdruk om te gaan. Niet voor niets krijgt een steeds jongere groep mensen te maken met burn-out.

Hoge werkdruk is van overal, van alle branches. Het lijkt bij deze tijd te horen: we communiceren veel en doen dat mondeling, via mail en social media. We leggen onszelf torenhoge verwachtingen op om bij te blijven, om een ideale werknemer, collega, vader of moeder, partner en ga zo maar door te zijn en aan alle verzoeken te voldoen die bij al deze rollen horen. Alles is mogelijk en dus moet alles ook kunnen.

Je zou er moe van worden en dat is ook wat er gebeurt. Zelfs, of juist, in het onderwijs, waar kinderen en studenten de basis leggen voor hun werkzame leven, wordt in de curricula nauwelijks aandacht besteed aan hoe je werkt. En het is net als met een auto: je kunt alle afzonderlijke onderdelen wel hebben en begrijpen hoe de mechaniek en elektronica werken, dat wil nog niet zeggen dat je met dat bundeltje onderdelen en kennis van A naar B kunt komen.  

Niet alleen leerlingen en studenten, of degenen die net in een eerste baan zijn begonnen, hebben last van werkdruk. Ook leerkrachten en docenten zélf kampen ermee. Aan de landelijke onderwijsstaking van 15 maart (2019) doen alle onderwijssectoren mee, het primair onderwijs en universiteiten het meest actief. Niet alleen de kwaliteit van het onderwijs, maar ook de gezondheid van docenten loopt gevaar vanwege hoge werkdruk. De maat is écht vol. Waar gaat het mis?  

Steeds maar ja 

In ons werk zoeken we onze eigen weg, kijken werkgewoontes af van collega’s, ontwikkelen onze eigen ritmes en automatismen. We laten onze goodwill zien, zeggen steeds ja als ons iets wordt gevraagd, zoeken gaatjes in de agenda om een nieuwe taak in te plannen. Soms stapelen we niet zelf de werkzaamheden op, maar zijn het de omstandigheden. Leerkrachten en mensen in de zorg krijgen bijvoorbeeld steeds meer administratieve taken boven op hun eigenlijke werk. Maar ze willen hun leerlingen en patiënten niet in de kou laten staan en blijven ook voor hen beschikbaar. Aan die taakverzwaring kun je zelf weinig veranderen.

Harde en zachte factoren 

Er zijn binnen organisaties meer oorzaken aan te wijzen voor werkdruk en -stress. Dit kunnen ‘harde’ factoren zijn, zoals hoge taakeisen, een hoog werktempo, een gebrek aan kennis en vaardigheden, gebrek aan eenduidigheid, een te grote verschuiving van werkzaamheden na reorganisatie. Ook ‘zachtere’ factoren, zoals onduidelijke communicatie, een gebrek aan basisveiligheid, respect of waardering, kunnen een rol spelen.  

Werkdruk > werkstress > …. 

Dat leidt tot heel veel werk in relatief korte tijd. Te hoge werkdruk kan op korte termijn leiden tot stresssymptomen zoals vermoeidheid, slecht slapen, rusteloosheid, lusteloosheid en prikkelbaarheid. Klachten kunnen zowel lichamelijk (hoofdpijn), emotioneel (snel geïrriteerd) als mentaal (concentratieproblemen) zijn. Stress komt op steeds jongere leeftijd voor: bijna 50% van het langdurig verzuim onder 25-34-jarigen is stressgerelateerd. Werkstress kan, behalve door werkdruk, ook het gevolg zijn van andere psychisch belastende factoren, zoals een tekort aan zelfvertrouwen of persoonlijke effectiviteit. Chronische werkstress kan leiden tot een burn-out. 

Werkdruk in het onderwijs 

Leerkrachten ervaren over het algemeen relatief veel werkdruk. Voor het primair en voortgezet onderwijs hebben we een programma ontwikkeld dat speciaal geschikt is om in te zetten op studiedagen. CiEP@School reikt een nieuwe manier van werken aan, die zorgt voor vlakkere pieken, tijdige voorbereiding, heldere werkafspraken en soepele samenwerking. Minder werkdruk en meer plezier, energie en voldoening! Wil je meer weten over het programma of een afspraak maken met een van onze CiEP-coaches? Bel ons kantoor (071-301 28 41) of vul dit contactformulier in. 

 

 

Ga terug naar blogoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok