U bevindt zich hier: Home » Blog » De weg naar succes in zelfsturing

Lees blogs van Ciep Training & Coaching
De weg naar succes in zelfsturing

De weg naar succes in zelfsturing

In de komende maanden zal ik jou als professional graag praktische handvatten geven om je zelfsturing vorm te geven. In deze blog staan we stil bij wat daaraan voorafgaat. Ergens op of naartoe willen sturen veronderstelt immers dat je een doel hebt. Maar ook dat er meerdere wegen of routes mogelijk zijn om dat doel te bereiken en dat de ene weg meer bijdraagt tot een gevoel van succes en voldoening dan een andere.

Welke route kies je?

Stel dat je van Amsterdam naar Groningen wilt reizen. Welke route je kiest, is afhankelijk van of je snel wilt aankomen, snelwegen wilt mijden of ergens onderweg een leuk plaatsje wilt aandoen voor een kop koffie. Waarden die in dit voorbeeld spelen zijn niet alleen effectiviteit en efficiëntie, maar ook rust en gezelligheid. Groningen bereiken zonder het kopje koffie onderweg, is dan maar een kale bedoening en levert weinig plezier op.

Tunnelvisie

Vreemd genoeg kijken we binnen de context van werken vaak wel op deze manier naar sturing. We maken resultaatafspraken en checken langs die afspraken of we succesvol zijn. Met andere woorden: we kijken alleen of we Groningen hebben bereikt. Zo bezien is het niet gek dat er onderweg mensen uitvallen. Ze hebben te weinig rust gehad, gezelligheid. Of in termen van werkwaarden: te weinig uitdaging, samenwerking, duidelijkheid, daadkracht, balans, eendracht of wat het ook mag zijn wat ‘kleur’ geeft aan je werk.

Of je de competenties hebt om een doel te bereiken, is nog niet half zo belangrijk als de verbinding die je hebt met dat doel, de autonomie om een route te kiezen die bij je past, de interne organisatie om je op je weg te ondersteunen en het vermogen om wensen en ideeën in actie om te zetten. Met andere woorden, het gaat om waarden. En om randvoorwaarden. In die volgorde.

De weg naar succes

Wil je als organisatie succesvoller worden, dan gaat het er dus niet alleen om dat je een snelweg aanlegt waarover iedereen zich met volle vaart naar het vooraf vastgestelde eindresultaat kan bewegen. Je zult ervoor moeten zorgen dat mensen hetzelfde doel voor ogen hebben als jij, dat ze het aantrekkelijk vinden om naar Groningen op pad te gaan. En asfalt mag dan onontbeerlijk zijn: (verkeers)regels, (snelheids)afspraken, tankstations, B-wegen en rustplaatsen zijn dat ook.

Pas dan – als waarden en randvoorwaarden op orde zijn – gaat de kwaliteit van de voertuigen en de stuurmanskunsten van de chauffeurs een rol spelen. Meer daarover volgt in de komende afleveringen.

Ga terug naar blogoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok