U bevindt zich hier: Home » Blog » I ♥ work

Lees blogs van Ciep Training & Coaching
I ♥ work

I ♥ work

Sint Valentinus was een bisschop in Italië die bekend stond om zijn betrokkenheid bij mensen. Hij schonk bloemen aan ouderen, armen en jonge paartjes, als symbool van trouw en genegenheid. Om hem heen woedde een oorlog en was het verboden om mensen in de echt te verbinden. Dat weerhield Valentijn er niet van om vertrouwen en verbinding voorop te zetten in alles wat hij deed.

Achttien eeuwen later kennen wij Valentijn nog steeds als een voorbeeld voor liefdevol gedrag. Wij geven op 14 februari bloemen aan degene van wie we hopen dat die onze liefde beantwoordt. En de dag of week erna? Zijn we ergens door van streek? Maken we ruzie met collega’s? Negeren we die dwarsdenker tijdens een vergadering?

Tweewegverkeer

Ook vandaag maakt de manier waarop je naar anderen en naar je eigen mogelijkheden kijkt, hét verschil voor hoe je een werkdag beleeft en het werkplezier of zelfs werkgeluk wat je ervaart. Voor werkelijk vertrouwen, betrokkenheid en verbinding is het immers nodig dat je naar buiten kijkt, naar je collega’s en hoe je daar effectief mee communiceert en samenwerkt. Maar minstens net zo belangrijk is het om naar binnen te kijken, naar wat je belangrijk vindt, waardoor je gedreven wordt, waar je energie van krijgt, hoe je ontspant en herstelt en waar je gelukkig van wordt.

Van binnen naar buiten

Geluk en verbinding ontstaan niet als je naar de ander de juiste dingen zegt en doet, maar daar zelf niet vrolijk van wordt. De vraag is waarom dat vaak wel de insteek is van menig managementtheorie, communicatiemodel of vaardigheidstraining: als je jezelf maar oefent in het maken van de juiste keuze of het vertonen van het gewenste gedrag, dan volgt daaruit effectiviteit en die vormt precies de beloning die zorgt voor tevredenheid en het blijven herhalen van dat gedrag.

En terug?

Verbinding en werkgeluk zijn geen (toevallig) resultaat. Ze zijn het gevolg van bewuste acties om verbonden en gelukkig te zijn. Zo blijkt dat een nieuwe woning, partner of baan wel leidt tot geluk(sgevoel), maar slechts voor ongeveer drie maanden. Voor langdurige verbinding en geluk is er kennelijk meer nodig. Uit onderzoek van onder anderen Sheldon en Lyubomirsky (2007), blijkt dat veertig procent van je geluk is toe te schrijven aan veranderingen ‘van binnen’ en dat je die zelf actief kunt beïnvloeden.

Spiraal

Verbinding en geluk blijken een positieve spiraal te zijn die je kunt ‘aanzetten’. De tools daarvoor worden door Martin Seligman beschreven in zijn boek Gelukkig zijn is te leren. Ook Veronique Kilian benadert werkgeluk als een set competenties. Zij geeft aan dat een belangrijke sleutel voor het trainen van de ‘geluksvaardigheid’ in de hersenen gevonden kan worden. In de hersengolflengte om precies te zijn. In het denken in klassieke competenties, zoals bijvoorbeeld stressbestendigheid, denken we al snel over bestand zijn tegen werkdruk en omgaan met lastige situaties. Zo denken alleen al zorgt voor stress. Je krijgt een diepere hersengolflengte en een vernauwd bewustzijn. 

Snelheid maken

Het is veel slimmer te leren ontspannen, herstellen en zelfs spelen. Daarmee gaat je ‘hogere brein’ aan en je hersenen komen in een andere hersengolflengte, waarin je je beter kunt ontspannen. Dat geeft een bredere blik op de wereld. Daardoor voel je meer inspiratie en ontwikkel je meer creativiteit om kansen te pakken. En ook ben je veel vriendelijker, geduldiger, empathischer, bereid om te helpen en complimenteuzer.

Precies wat Sint Valentijn zo ruimhartig demonstreerde in zijn dagelijkse omgang met zijn omgeving. Door de ‘gelukssnelweg’ in je hoofd dagelijks te trainen met kleine gebaren en goede daden, zorg je voor vertrouwen, betrokkenheid, verbinding, bevlogenheid en meer van wat goed is voor je team en organisatie. En niet in de laatste plaats voor je eigen werkgeluk.

Meer lezen over werkgeluk?

 

Ga terug naar blogoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok