U bevindt zich hier: Home » Blog » “In control” met CiEP: wat een verschil met vorige week!

Lees blogs van Johanna Karssiens
“In control” met CiEP: wat een verschil met vorige week!

“In control” met CiEP: wat een verschil met vorige week!

Door: Robert Leusink, Projectmanager LEAN bij Menzis

Het is maandagmorgen 8 uur en ik heb het gevoel dat ik weer ‘in control’ ben met CiEP. Alle afspraken, voorbereidingen en mailbox zijn weer bijgewerkt, dat geeft een lekker gevoel!

Ruim een jaar geleden maakte ik kennis met het gevoel dat CiEP je kunt bezorgen: een geplande agenda, mailbox iedere dag bijgewerkt en het Doe-het-nu principe (doe ik dit nu, niet of later). CiEP heeft mij de handvatten gegeven om zorgvuldig met mijn kostbare tijd om te gaan en activiteiten te plannen, met als resultaat: goed voorbereid een overleg ingaan, werken op de uren die ik wil werken, deadlines halen en het allerbelangrijkste, rust in mijn hoofd. In een tijdperk waarin de informatie je om de oren vliegt – en collega’s die nog niet van LEAN of CiEP hebben gehoord, je ‘voor de zekerheid’ een CC sturen – is het geen overbodige luxe om je persoonlijke werkstroom te managen. 

Mijn week van dag tot dag:
Maandag
De week is goed begonnen. Ik ben vroeg gestart (06:30 uur) en heb daardoor een voorsprong op mijn collega’s. Dit vroege starten op maandagmorgen is noodzakelijk, omdat het vorige week helemaal uit de hand is gelopen. Door teveel overleggen toe te laten en te weinig werktijd tussendoor, heb ik een achterstand opgelopen (niet echt CiEP..). Gelukkig heb ik deze achterstand én mijn mailachterstand weggewerkt of gepland in de komende week. Dat geeft rust. Ik weet (door het plannen) dat ik er tijd voor heb en dat het nog op tijd is, want dat heb ik gecontroleerd. Dit sluit aan bij één van de belangrijke CiEP-principes DOE HET NU; doe ik het nu, niet of later.
De ochtend besteed ik verder aan het voorbereiden van een aantal overleggen, zoals gepland in mijn agenda. De middag start ik met een voortgangsoverleg en sluit ik af met het afwerken van taken (bellen met mensen die ik eerder die dag niet heb kunnen bereiken) en het afhandelen van mijn mail, zodat ik opgeruimd naar huis ga.

Dinsdag
Aan het begin van de dag heb ik direct al een aantal mensen aan mijn bureau staan met het verzoek te overleggen. Ik weet dat deze dag redelijk vol zit met afspraken en dat ik woensdag een dag extern ben. Mijn eerste vraag is dus: moet het nu/vandaag. Gelukkig is het antwoord negatief en kunnen we een afspraak plannen voor donderdag, waar ik wel ruimte heb. Daarnaast ben ik blij dat ik vandaag ad hoc had ingepland (één van de zaken die ik geleerd heb via CiEP), want dit had ik niet voorzien en heeft me toch een half uur gekost. Daarna nog maar een half uur tot het eerste overleg. Dit gebruik ik om de eerste mails en taken af te handelen. De rest van de dag zit ik veelal in overleg (niet echt interessant, maar wel van tevoren door mijzelf goed voorbereid). Eind van de dag laatste taken afhandelen en mail wegwerken om vervolgens opgeruimd naar huis te gaan.

Woensdag
Een dag in training. Vroeger ging ik altijd met een volle kop naar een dergelijke training. Ik moest altijd nog veel mensen bellen en dingen regelen. Dat is nu wel anders. Ik weet dat een dergelijke dag er aan komt en ik plan op dergelijke dagen geen taken, zodat ik de volle aandacht heb voor de training. Via mijn afwezigheidassistent laat ik weten dat ik via mail slecht bereikbaar ben en uitsluitend voor urgente zaken kan worden gebeld. Geen urgente telefoontjes gehad. Mailbox hoef ik dus aan het eind van de dag niet meer te checken. Dit doe ik morgenvroeg wel. Dan heb ik een half uur extra tijd ingeruimd, omdat ik vandaag geen mail kon afhandelen. Dat geeft een gerust gevoel. De training is leerzaam geweest en ik ga met een goed gevoel naar huis.

Donderdag
De laatste dag van de week voor mij, want bij Menzis werken we 34 uur en ik heb deze over 4 dagen verspreid. CiEP komt van pas om het werk zoveel mogelijk in die 4 dagen te plannen. Ik start met mijn mailbox van twee dagen, deze heb ik immers gisteren niet gezien. Principe van nu, niet of later, hanteer ik. Dit werkt prima. Daarna een dagstart met evaluatie en vervolgens meeluisteren met een medewerker op ons Servicecenter. Zelf mag ik ook een aantal telefoontjes afhandelen, heel erg leuk om te doen. Voorheen had ik voor dit soort zaken nooit tijd, omdat ik werd geleefd door de waan van de dag. Nu plan ik bewust tijd in mijn agenda (afspraak met mijzelf) en ik houd mij hier ook aan.
‘s Middags het overleg dat eerder deze week is ontstaan. Hierin probeer ik de principes van CiEP over te brengen op de medewerkers. Welke acties ga je nu uitvoeren en welke plan je voor de toekomst? En wanneer plannen wij een overleg om de status van de acties te bespreken?
Het einde van de week is in zicht. Ik schrijf de rapportage voor het project, daarnaast werk ik mijn laatste mails en taken weg voor deze week. Ik kom tot de conclusie dat ik ‘bij’ ben. Morgen een lekker dagje met mijn zoontje Sem doorbrengen. Even denk ik terug aan vorige week en denk bij mijzelf: ‘Zo, dat is een verschil met vorige week…’ 

Ga terug naar blogoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok