U bevindt zich hier: Home » Blog » Ingrediënten van een perfecte dag

Lees blogs van Shane Orie
Ingrediënten van een perfecte dag

Ingrediënten van een perfecte dag

Wat is nu een perfecte dag? Voor mij is het iets van ‘flow’ ervaren. De tijd gaat voorbij en ik kom toe aan de dingen die ik me heb voorgenomen. Ik voel me voldaan en energiek en daar word ik blij van. Maar wellicht is dit niet precies genoeg, want hoe maak ik nu de meeste kans op een perfecte dag? Als ik weet wat voor mij de ingrediënten zijn voor een perfecte dag èn die voor een vervelende dag, kan ik waarschijnlijk beter sturen op wat ik het liefst wil: een fijne – of zelfs perfecte – dag!

Weet jij het?

En hoe is dat voor jou? Wat zijn voor jou de specifieke kenmerken van een perfecte dag? En waaraan herken je dan een niet zo’n perfecte dag?  Dit weekend heb ik maar eens een ingrediëntenlijstje voor mezelf gemaakt.

Ingrediënten van een mindere dag

Ik sta net te laat op. Het is nog zo lekker in bed. Ik ben gisteren te laat naar bed gegaan, dus moet ik me enorm haasten en dan moet ik ook nog van alles bij elkaar zoeken wat ik vandaag echt nodig heb… – Door de drukte is er geen tijd voor een fatsoenlijk ontbijt. Ik graai snel een Liga uit de kast voor onderweg. – Ik ben nu al moe (komt ook door dat wijntje van gisteravond) – Ik beland in de file en baal daar enorm van. Geen zin om vrolijk mee te zingen met de muziek op de radio en dan kleeft er ook nog zo’n asociale chauffeur op mijn bumper. – Al met al toch op tijd op werk. Zit ik klaar voor de vergadering, zijn de anderen niet op tijd. Grrrr… – Vandaag is de deadline van een stuk wat af moet, maar ik twijfel over de kwaliteit. Het moet wel echt goed zijn… Voordat ik het weet, is het later dan ik wilde en ben ik me de hele dag aan het haasten. Er staan zoveel acties op mijn To do-lijstje. – Dat is niet mijn schuld. Iedereen hier heeft het druk, dus ik ook. Er moet nog zoveel en er is geen tijd om nu eens echt over zaken na te denken. – Aan het einde van de werkdag zie ik eigenlijk alleen nog die lijst met zaken die ik weer niet hebt afgekregen en wat er dus morgen allemaal moet. En alle tijd die ik aan die ene klus hebt besteed, is blijkbaar ook niet goed genoeg geweest, want ik heb er alweer een vraag over in mijn toch al overvolle e-mailbox. – Eenmaal thuis plof ik moe op de bank. Vanavond maar iets makkelijks eten. O, gelukkig, mijn partner wil koken. Het sporten laat ik vanavond zitten, morgen weer, of overmorgen… – Na het eten keer ik terug naar de bank. Ik zap langs van alles op TV. Uiteindelijk ga ik toch weer te laat naar bed. Dit lijstje hangt nu op de wc, naast een andere lijst met zaken die voor mij een perfecte dag maken. Zo kan ik bewuster kiezen en sturen, zichtbaar waar ik op uit ben.

Ingrediënten voor de perfecte dag

Genoeg uitgerust de dag beginnen en dus de dag ervoor op tijd naar bed. – Elke dag lachen. “Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd”, is mijn motto. – Een helpende hand kunnen zijn voor anderen. – Dankbaar zijn. – Kwaliteitstijd met mijn partner, zoals samen avondeten en koffiedrinken en in de weekenden leuke dingen ondernemen als een lange fietstocht. – Goed voor mezelf zorgen, een goed ontbijt en gezonde voeding. – Verantwoordelijk zijn en mezelf houden aan mijn gemaakte sportafspraak. – Focus op de positieve dingen. – Een warme douche. – Lekkere muziek in de auto. – Schoenen kopen en nog meer shoppen. – Naar de kappper, de schoonheidsspecialiste en sauna. – Lekker eten. – Kletsen met mijn vrienden en vriendinnen. – Mensen een complimentje geven. – Een complimentje ontvangen. – Een moment voor mezelf met een goed boek. – Expert zijn in mijn vakgebied en dat ook zo ervaren.

Wat kun jij doen?

Dan heb ik nu wel de ingrediënten voor een goede dag, maar wat is eigenlijk het recept? Want het hangt er wel op de wc, maar hoe stuur ik er op? Wat moet ik dan anders of meer doen om meer fijne dagen te ervaren? Volgens mij zijn daarvoor zijn een aantal zaken elementair, die ik recent weer eens ervaren heb in een seminar.

1) Her- en erken dat je een goede dag hebt gehad. Vier de kleine dingen in het leven en wees dankbaar; het leven is echt zo slecht nog niet.
2) Leg alle dingen die je doet eens tegen de meetlat. Zijn ze waardevol voor jou, leiden ze tot waar je naartoe wilt? Schrijf eens op wat je doelen zijn.
3) Als je alles als groot en moeilijk ziet, maak het dan klein. Neem kleine stapjes en neem 5% meer verantwoordelijkheid over je eigen leven en stuur erop. Voeg 5% zaken toe voor de perfecte dag en je dag wordt steeds perfecter. Heb je moeite met vroeg opstaan, zet de wekker dan 5 minuten eerder i.p.v. het door jouw gewenste uur. Als je dit tijdje hebt volgehouden, zet je de wekker weer 5 minuten eerder. Hetzelfde kun je doen met op tijd naar bed gaan. Dat geldt ook als je meer wilt lezen. Begin met 1 pagina per dag. En grote kans dat je meer dan 1 pagina leest. Als je dat elke dag doet, dan lees je heel veel meer dan dat je je voorneemt 1 boek per week te lezen en dat het dan slechts tijdens de vakantie lukt.

Een maand volhouden

Probeer dit nu eens een maand vol te houden. Oftewel 1 maand breek je je kleine beloftes met jezelf niet! En ben je je ervan bewust dat je daarmee dus je eigen successen boekt. Mindset is alles. Wedden dat je steeds meer perfecte dagen gaat ervaren? Geniet ervan! Ik ben gisteren begonnen en neem mezelf elke avond 3 nieuwe dingen voor, die betrekking hebben op de volgende dag en het is al 2 dagen gelukt. Dit is nu wat ze met ‘flow’ bedoelen.

Ga terug naar blogoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok