U bevindt zich hier: Home » Blog » Kiezen zonder kniezen

Lees blogs van Annemiek Hoogenraad
Kiezen zonder kniezen

Kiezen zonder kniezen

Mijn irrationele overtuiging

We weten allemaal dat het maken van keuzes handig is. Je kunt immers niet alles doen en iedereen tevreden houden. Tenzij je bereid bent om dat ten koste van je eigen plezier, gemak en gezondheid te doen. Wat ik overigens zelf heel lang gedaan heb. Zo lang, dat ik 25 jaar dag in dag uit met hoofdpijn heb rondgelopen. Het was voor mij de normaalste zaak van de wereld: wil je een gezin, werken, een leuke partner en vriendin zijn, dan is dat de prijs die je moet betalen.

Je zou kunnen zeggen dat dat een bewuste keuze was. Maar dat was het niet, het gebeurde gewoon zo. Het was een rotsvaste overtuiging. Geboren vanuit de aanname: ik doe er pas toe als ik anderen tevreden stel. En het heeft mij veel gebracht. Ik ben daardoor bijvoorbeeld ook CiEP-coach geworden. Een vak dat ik met heel veel plezier en voldoening uitvoer. En niet in de laatste plaats omdat ik zelf gedurende de jaren anders heb leren kiezen.

Balans werk en privé 

Ik noem dat zelf: ‘kiezen zonder kniezen’. Hoe ik dat doe? Als ik ergens een keuze moet maken, mijzelf eerst afvragen wat ik werkelijk wil en daar de consequenties van overzien. Want elke keuze heeft gevolgen. Heel kort gezegd: als ik “ja” tegen het één zeg, zeg ik mogelijk “nee” tegen het ander. Bijvoorbeeld ‘ja’ zeggen tegen de ander tevreden stellen en ‘nee’ zeggen tegen goed voor mijzelf zorgen. En dan niet zitten kniezen als dat kiezen ‘pijn’ doet. Ik heb tenslotte bewust de afweging gemaakt en daarmee verantwoordelijkheid genomen voor mijn keuze.

Dat vraagt keer op keer om bewustzijn in het kiezen. Stel ik dan nooit meer de ander centraal? O ja, zeker wel! Als een klant aan mij vraagt om een programma te verzorgen in een periode dat ik het heel druk heb, dan ben ik bewust bereid om daar tijd voor vrij te maken. En als ik dat doe kijk ik meteen wat de consequenties voor mij zijn. Als dan zichtbaar wordt dat de balans tussen mijzelf-het werk-privé mogelijk tijdelijk dreigt te verdwijnen, dan koppel ik daar direct een andere keuze aan vast. Dan zorg ik dat ik in die drukke week niet zelf de boodschappen doe maar dat ‘Albert’ die komt brengen.

En aan het eind van de week ga ik lekker uit eten met de kinderen. Kiezen zonder kniezen en met plezier, gemak en voldoening. Niet alleen voor de klant en het thuisfront maar vooral ook voor mijzelf.

Hoe kies jij zonder te kniezen? Wat doe jij als de balans dreigt te verdwijnen?

Ga terug naar blogoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok