Motivatie kwijt? Verander ‘zin maken’ in ‘zin geven’
Dan maak GEEF je maar zin! Je motivatie kwijt? Doe het woord ‘eigenlijk’ in de ban en kom écht in actie. Dat doe je door ‘zin maken’ te veranderen in ‘zin geven’.
“Eigenlijk zou ik twee weken vakantie willen nemen.” “Ik wilde vanavond eigenlijk gaan sporten…” “Eigenlijk wil ik dat rapport nog doornemen, maar….”
Gemene deler van deze uitspraken is dat er van de bedoeling waarschijnlijk weinig terecht komt. Je wílt iets wel graag, maar laat het net zo makkelijk voor wat het is omdat er iets anders van je gevraagd wordt, doordat je beren op de weg ziet of je hebt domweg geen zin en wilt er ook geen zin voor maken. Nu is zin máken ook veel lastiger dan zin géven. Daarvan krijg je immers vanzelf goede zin!
Waardevol
Zingeving is het zoeken naar de betekenis, de zin, het doel van ‘de dingen’, of het leven. Het is de behoefte die we voelen om ons bestaan van waarde te laten zijn. We willen graag dat de dingen die we doen enig belang hebben. Doelen realiseren. Of sterker nog: dromen waarmaken. Iets wat we echt van binnenuit willen, daar voor voelen we een intrinsieke motivatie. Daaraan werken, daaraan bijdragen – of het nu een kledinginzamelingsactie is voor een door een aardbeving getroffen gebied, klanten helpen, mantelzorg verlenen, kinderen groot brengen, lesgeven, de hond uitlaten – heeft waarde in zichzelf.
Worst
Hoe anders voelt het als je bezig bent met dingen waar je minder waarde aan hecht. Je pakt die stofzuiger wel en stelt die maandrapportage wel op, maar echt vrolijk word je er niet van. Integendeel, de smaak die achter blijft als je doelen hebt gehaald die los staan van je dromen, is als een hapje van worst die steeds maar weer wordt voorgehouden terwijl je eigenlijk vegetariër bent.
Druk!
We zijn maar al te vaak en steeds meer bezig met alles wat er gedaan moet worden en iedereen die daar van op de hoogte zou moeten zijn. Op het werk worden meer eisen gesteld, er moet meer worden afgestemd en periodiek verantwoording worden afgelegd. Eenmaal thuis dan moeten we nog boodschappen halen, eten maken, sporten, het acht uur journaal kijken, huis aan kant, facebooken, toch nog een paar pagina’s lezen, nieuwe schoenen bestellen, mail beantwoorden en pfffff, bijna-twaalf-uur-al-nou-morgen-weer-een-dag-hoor…
Stoppen met doorgaan
Alhoewel de boel blijft draaien, levert al die activiteit je geen energie op, je wordt er niet warm van, laat staan dat je je trots of voldaan voelt. Geen intrinsieke motivatie? Geen vervulling. Je loopt er leeg op, of raakt opgebrand. Hoe nu het tij te keren? Door te doen wat je eigenlijk (dat wat je eigen is – red) zou willen doen. Stoppen. Stil staan. Ontspannen. Luisteren in plaats van zenden. Geven in plaats van hebben. Fluisteren in plaats van (over)schreeuwen. Slenteren in plaats van rennen. Misschien wel huppelen zelfs.
Waarderen
Niet dat je per sé hele andere dingen zou moeten gaan doen. Het levert al veel op door anders te kijken naar wat je doet. Niet met weerzin, maar door te ‘waarde-eren’: stil te staan bij de intrinsieke waarde of waarom iets belangrijk voor je is. Door te stofzuigen wordt je huis lekker schoon. Je conditie neemt toe als je regelmatig sport. Een afspraak nakomen laat zien dat je betrouwbaar bent. Een avondje voor de buis laat je ontspannen. Leer de dingen die je doet meer waarderen. Zonder meer (eigenlijk).
Bevlogen
Als iets belangrijk is voor je, hoef je er geen zin voor te maken. Je hebt die zin als vanzelf. Of het nu gaat om zorgen voor een heerlijk fris opgemaakt bed, het oppakken van een studie, het winterklaar maken van de tuin, het fluiten van een voetbalwedstrijd of het ontwerpen van een ingewikkeld procedé: je kunt jezelf er in verliezen als je er mee bezig bent. Je bent één met wat je aan het doen bent en met je omgeving, zonder dat je iets van buiten nodig hebt om je ‘aan de gang’ te houden. Dus: ban ‘eigenlijk’ en kies voor wat je eigen is. Dat geeft vleugels.