U bevindt zich hier: Home » Blog » Motivatie kwijt? Verander ‘zin maken’ in ‘zin geven’

Lees blogs van Ciep Training & Coaching
Motivatie kwijt? Verander ‘zin maken’ in ‘zin geven’

Motivatie kwijt? Verander ‘zin maken’ in ‘zin geven’

Dan maak GEEF je maar zin! Je motivatie kwijt? Doe het woord ‘eigenlijk’ in de ban en kom écht in actie. Dat doe je door ‘zin maken’ te veranderen in ‘zin geven’.

“Eigenlijk zou ik twee weken vakantie willen nemen.” “Ik wilde vanavond eigenlijk gaan sporten…” “Eigenlijk wil ik dat rapport nog doornemen, maar….”

Gemene deler van deze uitspraken is dat er van de bedoeling waarschijnlijk weinig terecht komt. Je wílt iets wel graag, maar laat het net zo makkelijk voor wat het is omdat er iets anders van je gevraagd wordt, doordat je beren op de weg ziet of je hebt domweg geen zin en wilt er ook geen zin voor maken. Nu is zin máken ook veel lastiger dan zin géven. Daarvan krijg je immers vanzelf goede zin!

Waardevol

Zingeving is het zoeken naar de betekenis, de zin, het doel van ‘de dingen’, of het leven. Het is de behoefte die we voelen om ons bestaan van waarde te laten zijn. We willen graag dat de dingen die we doen enig belang hebben. Doelen realiseren. Of sterker nog: dromen waarmaken. Iets wat we echt van binnenuit willen, daar voor voelen we een intrinsieke motivatie. Daaraan werken, daaraan bijdragen – of het nu een kledinginzamelingsactie is voor een door een aardbeving getroffen gebied, klanten helpen, mantelzorg verlenen, kinderen groot brengen, lesgeven, de hond uitlaten – heeft waarde in zichzelf.

Worst

Hoe anders voelt het als je bezig bent met dingen waar je minder waarde aan hecht. Je pakt die stofzuiger wel en stelt die maandrapportage wel op, maar echt vrolijk word je er niet van. Integendeel, de smaak die achter blijft als je doelen hebt gehaald die los staan van je dromen, is als een hapje van worst die steeds maar weer wordt voorgehouden terwijl je eigenlijk vegetariër bent.

Druk!

We zijn maar al te vaak en steeds meer bezig met alles wat er gedaan moet worden en iedereen die daar van op de hoogte zou moeten zijn. Op het werk worden meer eisen gesteld, er moet meer worden afgestemd en periodiek verantwoording worden afgelegd. Eenmaal thuis dan moeten we nog boodschappen halen, eten maken, sporten, het acht uur journaal kijken, huis aan kant, facebooken, toch nog een paar pagina’s lezen, nieuwe schoenen bestellen, mail beantwoorden en pfffff, bijna-twaalf-uur-al-nou-morgen-weer-een-dag-hoor…

Stoppen met doorgaan

Alhoewel de boel blijft draaien, levert al die activiteit je geen energie op, je wordt er niet warm van, laat staan dat je je trots of voldaan voelt. Geen intrinsieke motivatie? Geen vervulling. Je loopt er leeg op, of raakt opgebrand. Hoe nu het tij te keren? Door te doen wat je eigenlijk (dat wat je eigen is – red) zou willen doen. Stoppen. Stil staan. Ontspannen. Luisteren in plaats van zenden. Geven in plaats van hebben. Fluisteren in plaats van (over)schreeuwen. Slenteren in plaats van rennen. Misschien wel huppelen zelfs.

Waarderen

Niet dat je per sé hele andere dingen zou moeten gaan doen. Het levert al veel op door anders te kijken naar wat je doet. Niet met weerzin, maar door te ‘waarde-eren’: stil te staan bij de intrinsieke waarde of waarom iets belangrijk voor je is. Door te stofzuigen wordt je huis lekker schoon. Je conditie neemt toe als je regelmatig sport. Een afspraak nakomen laat zien dat je betrouwbaar bent. Een avondje voor de buis laat je ontspannen. Leer de dingen die je doet meer waarderen. Zonder meer (eigenlijk).  

Bevlogen

Als iets belangrijk is voor je, hoef je er geen zin voor te maken. Je hebt die zin als vanzelf. Of het nu gaat om zorgen voor een heerlijk fris opgemaakt bed, het oppakken van een studie, het winterklaar maken van de tuin, het fluiten van een voetbalwedstrijd of het ontwerpen van een ingewikkeld procedé: je kunt jezelf er in verliezen als je er mee bezig bent. Je bent één met wat je aan het doen bent en met je omgeving, zonder dat je iets van buiten nodig hebt om je ‘aan de gang’ te houden. Dus: ban ‘eigenlijk’ en kies voor wat je eigen is. Dat geeft vleugels.

Meer lezen over bevlogenheid?

 

Ga terug naar blogoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok