U bevindt zich hier: Home » Blog » Thank God it’s Monday

Lees blogs van Anita van Hooijdonk
Thank God it’s Monday

Thank God it’s Monday

Door: Anita van Hooijdonk, CiEP-coach

De top 10 tips voor een fijne werkweek én een fijn weekend

Nu HNW in veel organisaties is ingevoerd, is het heel gewoon geworden dat je als manager of professional thuis met je werk bezig bent, ook laat in de avond en in het weekend.

Rabobankmanager Eddie Aarse vertelde mij dat hij juist ook in het weekend veel mail van collega’s krijgt. De werkweek wordt zo ongemerkt opgerekt naar 6 of 7 dagen. Want wat je meestal niet doet is door de week tijd vrij nemen om te compenseren voor de uren in het weekend. Hoe zorg je ervoor dat je in het weekend toch het accent op vrije tijd, je gezin en je sociale verplichtingen kunt houden? En wat te doen met een mail van je manager die op zondagavond om 23.30 uur binnenzeilt?

De top 10 tips voor een fijne werkweek én weekend

1. Zoek eens uit hoeveel uur per week je daadwerkelijk aan je werk (of denken aan je werk!) besteedt, inclusief “even mijn mail checken”  ’s avonds of in het weekend

2. Bepaal vervolgens hoeveel uur werken per week voor jou wenselijk is, misschien ben je bereid om meer te doen dan je contracturen, misschien ook niet

 3. Spreid je graag je werk over de hele week inclusief het weekend? Plan dan tijdens kantooruren een ochtend of middag vrij van werk, voor je sport of je schilderhobby of als leesouder op school

 4. Plan ieder weekend minstens één aktiviteit buitenshuis in het theater, de sportschool, bij vrienden of familie, zodat je er echt even uit bent

 5. Zet op vrijdagmiddag je afwezigheidsmelder aan (een tip van mijn man Martin) met een bericht “gedurende het weekend heb ik beperkt toegang tot mijn e-mail”.

 6. Maak expliciete afspraken met je collega’s en leidinggevende over een acceptabele voorbereidingstijd: wie op vrijdag eind van de middag de mails met bijlagen voor de meeting op maandagochtend verstuurt,  geeft zijn collega’s de oncomfortabele keuze in het weekend te werken of onvoorbereid op de vergadering te komen.

 7. Als je graag in het weekend werkt, plan dan bij voorkeur een vaste tijd en doe productief werk (voor de kenners: kwadrant 2 van Covey) zoals plannen, voorbereiden en schrijven, dat geeft voldoening en energie!

8. Als je je mail checkt in het weekend, doe dit dan bewust volgens de “lijm aan je muis” methode en neem een besluit over elke mail dat de actie of het proces vooruitbrengt. Als je zelf mail opstelt kun je ervoor kiezen om uitgesteld verzenden te gebruiken,  zodat je mail pas maandagochtend wordt afgeleverd.

9. Heb je een deadline waar je in het weekend aan moet werken, begin er dan meteen zaterdagochtend mee zodat je daarna alsnog van je vrije tijd kunt genieten

 10. Tenslotte, stop minimaal 1 uur voor je wilt gaan slapen met werken (dus ook met mail bekijken!); een gezonde nachtrust is de basis voor je produktiviteit en je energie overdag!

Wat zijn jouw tips? Laat het mij weten!

Ga terug naar blogoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok