Van werkstress naar werkplezier
Plezier in je werk en op je werk. Oftewel: stressvrij werken. Dat is waar CiEP voor staat en dat is waar wij je bij willen en kúnnen steunen – op vele verschillende manieren. Laten we eens kijken hoe stress zich zoal kan uiten.
Rimpels
Werkgerelateerde stress kan meetbaar, zichtbaar en voelbaar zijn. Als deadlines en targets niet worden gehaald, zien we de meetbare gevolgen van stress. Stress wordt zichtbaar in een overvolle inbox, stapels papieren op je bureau, de klok die aantoont dat je steeds later naar huis gaat. En niet te vergeten: als er extra rimpels in je voorhoofd lijken te verschijnen… En voelbaar? Vul maar in: slecht slapen, piekeren, kortademigheid, hogere hartslag, sneller geïrriteerd zijn en teleurstelling of frustratie als je (te) hoge verwachtingen niet in kunt lossen. Of ze nu van jezelf zijn of van anderen.
Verlichting in je eigen werk
De meest(e) effectieve oplossingen heb je zelf in de hand. De manier waarop jij je werk organiseert, kan ongemerkt voor heel wat druk zorgen. Er bestaat een zelfonderzoek dat uit tien vragen bestaat. Wanneer je meerdere punten kunt aangeven die je graag anders zou willen zien, is het alleszins de moeite waard om te overwegen of je (nog eens) deel wilt nemen aan een van onze trainingen.
Erger voorkomen
Heb je reden genoeg om je zorgen te maken dat je het risico loopt om burn-out te raken? Neem de afgelopen zes maanden eens in gedachten, zowel je werk als je privéleven, en antwoord dan met ja of nee op deze tien vragen. Wij hopen op tien keer nee, uiteraard. Maar is dat niet zo en wil je erger voorkomen? Neem gerust contact op voor meer informatie of een gesprek met een van onze coaches.
Verbetermogelijkheden binnen je team
Een andere manier om te zorgen voor werkplezier is ervoor te zorgen dat stress geen kans krijgt binnen het team waarin je werkt. Om een snelle indruk te krijgen vind je hier een paar vragen uit de Teameffectiviteitsanalyse. We gebruiken die om zicht te krijgen op waar het schort binnen een team: is er wel genoeg vertrouwen, kunnen we problemen bespreekbaar maken, neemt ieder zijn verantwoordelijkheid? De totale vragenlijst bestaat uit 37 stellingen, bijvoorbeeld: Teamleden spreken elkaar aan op dingen die niet werken en op ineffectief gedrag. Met eerlijke antwoorden ontstaat een beeld van mogelijke frustraties binnen een team en dus ook op wat er nodig is voor meer werkplezier.
Stress op organisatieniveau
Heb je het vermoeden dat de stress niet wordt beperkt tot de manier waarop jijzelf en je team het werk organiseren? Het kan zijn dat er iets schort aan de randvoorwaarden binnen je organisatie om bewust, effectief én met plezier te kunnen werken en resultaten te behalen. De simpele ja/nee-antwoorden op de vragen in deze vragenlijst maken duidelijk waar je sámen naar een oplossing kunt zoeken. Doe je de check?
Schuif niets zomaar terzijde
Of stress nu meetbaar, zichtbaar of voelbaar is en zich uit op je beeldscherm of in hoe er vergaderd wordt: het is belangrijk om elk signaal dat je oppikt aandacht te geven in plaats van het terzijde te schuiven. Het lijkt misschien makkelijker om het te laten bij een verzuchting als ‘ach, die paar deadlines/stapels/fronsrimpels/woordenwisselingen, het komt wel weer goed’. In onze ervaring los je daarmee niets op, maar stel je alleen het moment uit dat je er iets aan zult moeten gaan doen. Weifel dus niet, Doe Het Nu! en zorg dat je opruimt voordat je twijfels, achterstanden of frustraties zo groot worden dat je er echt last van krijgt.