U bevindt zich hier: Home » Blog » Van werkstress naar werkplezier

Lees blogs van Ciep Training & Coaching
Van werkstress naar werkplezier

Van werkstress naar werkplezier

Plezier in je werk en op je werk. Oftewel: stressvrij werken. Dat is waar CiEP voor staat en dat is waar wij je bij willen en kúnnen steunen – op vele verschillende manieren. Laten we eens kijken hoe stress zich zoal kan uiten.

Rimpels

Werkgerelateerde stress kan meetbaar, zichtbaar en voelbaar zijn. Als deadlines en targets niet worden gehaald, zien we de meetbare gevolgen van stress. Stress wordt zichtbaar in een overvolle inbox, stapels papieren op je bureau, de klok die aantoont dat je steeds later naar huis gaat. En niet te vergeten: als er extra rimpels in je voorhoofd lijken te verschijnen… En voelbaar? Vul maar in: slecht slapen, piekeren, kortademigheid, hogere hartslag, sneller geïrriteerd zijn en teleurstelling of frustratie als je (te) hoge verwachtingen niet in kunt lossen. Of ze nu van jezelf zijn of van anderen.

Verlichting in je eigen werk

De meest(e) effectieve oplossingen heb je zelf in de hand. De manier waarop jij je werk organiseert, kan ongemerkt voor heel wat druk zorgen. Er bestaat een zelfonderzoek dat uit tien vragen bestaat. Wanneer je meerdere punten kunt aangeven die je graag anders zou willen zien, is het alleszins de moeite waard om te overwegen of je (nog eens) deel wilt nemen aan een van onze trainingen.

Erger voorkomen

Heb je reden genoeg om je zorgen te maken dat je het risico loopt om burn-out te raken? Neem de afgelopen zes maanden eens in gedachten, zowel je werk als je privéleven, en antwoord dan met ja of nee op deze tien vragen. Wij hopen op tien keer nee, uiteraard. Maar is dat niet zo en wil je erger voorkomen? Neem gerust contact op voor meer informatie of een gesprek met een van onze coaches.

Verbetermogelijkheden binnen je team

Een andere manier om te zorgen voor werkplezier is ervoor te zorgen dat stress geen kans krijgt binnen het team waarin je werkt. Om een snelle indruk te krijgen vind je hier een paar vragen uit de Teameffectiviteitsanalyse. We gebruiken die om zicht te krijgen op waar het schort binnen een team: is er wel genoeg vertrouwen, kunnen we problemen bespreekbaar maken, neemt ieder zijn verantwoordelijkheid? De totale vragenlijst bestaat uit 37 stellingen, bijvoorbeeld: Teamleden spreken elkaar aan op dingen die niet werken en op ineffectief gedrag. Met eerlijke antwoorden ontstaat een beeld van mogelijke frustraties binnen een team en dus ook op wat er nodig is voor meer werkplezier.

Stress op organisatieniveau

Heb je het vermoeden dat de stress niet wordt beperkt tot de manier waarop jijzelf en je team het werk organiseren? Het kan zijn dat er iets schort aan de randvoorwaarden binnen je organisatie om bewust, effectief én met plezier te kunnen werken en resultaten te behalen. De simpele ja/nee-antwoorden op de vragen in deze vragenlijst maken duidelijk waar je sámen naar een oplossing kunt zoeken. Doe je de check?

Schuif niets zomaar terzijde

Of stress nu meetbaar, zichtbaar of voelbaar is en zich uit op je beeldscherm of in hoe er vergaderd wordt: het is belangrijk om elk signaal dat je oppikt aandacht te geven in plaats van het terzijde te schuiven. Het lijkt misschien makkelijker om het te laten bij een verzuchting als ‘ach, die paar deadlines/stapels/fronsrimpels/woordenwisselingen, het komt wel weer goed’. In onze ervaring los je daarmee niets op, maar stel je alleen het moment uit dat je er iets aan zult moeten gaan doen. Weifel dus niet, Doe Het Nu! en zorg dat je opruimt voordat je twijfels, achterstanden of frustraties zo groot worden dat je er echt last van krijgt.

 

Ga terug naar blogoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok