U bevindt zich hier: Home » Blog » Wanneer ben jij ‘in je SAS’?

Lees blogs van Mariette Ham
Wanneer ben jij ‘in je SAS’?

Wanneer ben jij ‘in je SAS’?

Door: Mariette Ham, CiEP-coach In het World book of happiness (Leo Bormans) delen honderd experts in de positieve psychologie hun kennis over geluk. Je geluksgevoel stijgt als je tijd bewust gebruikt. Wanneer ben jij in je sas; wat maakt dat je tevreden naar huis gaat?

Een fijne intentie, je tijd bewust gebruiken… en toch laten we ons vaak meeslepen door alles en iedereen. E-mail, telefoon, post-it aan je beeldscherm, document op je keyboard met ‘dringend’ erop geschreven, collega’s die binnenlopen, je leidinggevende die… We jagen onszelf vaak op, in een poging om alles gedaan te krijgen. Want je wilt kwaliteit leveren aan klanten… EN je wilt een betrouwbare collega zijn… EN je wilt succesvol zijn… EN je wilt tijd voor thuis, je vrienden, je hobby. “Time is on our side”, zongen de Rolling Stones. De klok wordt inderdaad jouw vriend, als je de dingen doet met aandacht. We kennen de waarde van mindfulness, meditatie, reflectie. Bovendien blijkt uit breinonderzoek dat ‘tijdsdruk’ of ‘stress’ je breinfuncties belemmert (bij stress vermindert onder meer intelligentie, creativiteit, probleemoplossend vermogen).  Dus we weten het, we willen het… alleen HOE DOE je het? Hoe kun je uit je automatische werkgewoonte stappen? Mijn oplossing is een minitime-out en ik gebruik daarvoor het acroniem SAS: 1.      SAS = Start – Actie – Stop Werk met focus; elke taak is een minisprint; werk tot een duidelijke ‘stop’, zodat je brein kan afschakelen. (Een ‘stop’ kan zijn: afmaken; werken tot een mijlpaal; nu doorgeven aan een ander; nu inplannen in je agenda en betrokkenen informeren.) 2.      SAS = ook Stop – Adem – Start Voordat je springt naar het volgende: neem 15 seconden de tijd en vraag jezelf: Wat nu? Welke actie vraagt nu aandacht? Wat geeft nu meerwaarde?  SAS werkt voor overbelaste verkopers en het backoffice, voor teamleiders, voor advocaten met strikte tijdregimes. Kortom, het werkt voor iedereen. Wanneer ben jij ‘in je SAS’? Dit kun je eenvoudig zelf testen, bijvoorbeeld op 29 februari! Maak jij er ook een bijzondere dag van? Dit zou je kunnen doen: • Zet NU SAS als herinnering in jouw agenda.

• Begin op 29 februari met kiezen: wat ga ik vandaag starten, afmaken, evalueren, communiceren?

• Herinner jezelf drie tot vijf keer aan jouw SAS-intenties (een belletje in je mobiele telefoon?)

• Eindig je dag met een SAS-moment: Wat heb ik vandaag gedaan? Waarover ben ik tevreden? Wat deed ik, waarop anderen positief reageerden? Wat was er nog meer waardevol vandaag? (Bron: Epicurus, Grieks filosoof, 314-270 voor Christus.) Ik hoor graag wat jouw dag SAS maakt!

Ga terug naar blogoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok