Zo voorkom je werkstress
Stress is beroepsziekte nummer 1 en meer dan een miljoen mensen lopen jaarlijks het risico burn-out te raken. Deze week is het de Week van de Werkstress. Dan ligt in het hele land de focus op werkplezier, preventie van stress en ontwikkeling van competenties die je daarbij kunt gebruiken. Een manier van werken die je na deze week ook graag wilt vasthouden.
Stresssymptomen
Te hoge werkdruk kan op korte termijn leiden tot stresssymptomen zoals vermoeidheid, slecht slapen, rusteloosheid, lusteloosheid en prikkelbaarheid. Klachten kunnen zowel lichamelijk (hoofdpijn), emotioneel (snel geïrriteerd) als mentaal (concentratieproblemen) zijn. Stress komt op steeds jongere leeftijd voor: bijna 50% van het langdurig verzuim onder 25-34 jarigen is stressgerelateerd.
Risicofactoren
Van sommige zaken is bekend dat zij bijdragen aan werkdruk en werkstress. Dit kunnen ‘harde’ factoren zijn als hoge taakeisen, een hoog werktempo, of een gebrek aan kennis en vaardigheden. Maar ook ‘zachtere’ factoren als onduidelijke communicatie, of een gebrek aan basisveiligheid, respect of waardering. Tegenwoordig komen daarbij de gevolgen van de vergrijzing, de vele veranderingen waarmee ook baanzekerheid in het geding is en het gebrek aan focus en verleiding om te multitasken die door social media gebruik wordt veroorzaakt.
= Burn-out?
Een burn-out lijkt niet te voorkomen, als je de media er op naslaat en deskundigen hoort spreken. De toename aan burn-outgevallen wordt neergezet als een ware epidemie. Maar, hoewel je niet alle omstandigheden zelf in de hand hebt, zijn er wel degelijk dingen die je zelf kunt doen om werkdruk en werkstress te voorkomen. In plaats van harder te gaan werken, kun je beter terugvallen op oeroude principes.
R-R-R-R-R
Je moeder zwoer er al bij: de drie R’en van Rust, Reinheid en Regelmaat. We hebben er nóg twee: Relatie en Reflectie.
- Neem op tijd rust, ofwel zorg voor een goede balans tussen inspanning en ontspanning. Met matig intensieve beweging, of dat nou een lekkere wandeling of een work-out is, help je je hersenen herstellen. En zoek ook tijdens je werkdag de ontspanning in de vorm van bijvoorbeeld een ademhalingsoefening tijdens een koffiepauze.
- Zorg voor reinheid. Heel basic: vermijd het letterlijk stapelen van post en werk op je bureau en in je computer, maar werk alle kleine klusjes weg en plan de grotere in je agenda of takenlijst. Vermijd ruis die afleidt, zeg ‘Nee’ tegen verzoeken waar je niet aan kunt voldoen en zorg voor duidelijke communicatie.
- Breng regelmaat aan. Spontaniteit is leuk, zolang je maar terug kunt vallen op een ritme, zowel in je werk als in je weekagenda. Regelmaat schept duidelijkheid.
- Werk aan je (werk)relatie. Hoe drukker het wordt, hoe minder tijd je vaak neemt om te overleggen of even sparren met je collega. Zelfs het praatje bij de koffieapparaat schiet er bij in. Merk je dat bij jezelf? Maak dan de werkdruk zelf als eerste bespreekbaar. Het verklaart waarom je soms niet deelneemt of ‘Nee’ zegt tegen een verzoek en je kunt samen kijken naar andere werkafspraken of een andere werkverdeling.
- Reflecteer op wat je doet en ervaart. Onder druk ga je vaak alleen maar harder werken, in plaats van stil te staan. Vraag je af waar de druk vandaan komt en of je in de vaart nog met de juiste dingen bezig bent. Natuurlijk geeft het een kick om dingen af te maken, maar als je je energie vooral krijgt van dit soort adrenalineshots, hou je dat op de langere termijn niet vol.
Weten waar jouw energie weg lekt? Vul de werkdrukmeter in om te zien waar het wel goed zit en wat je energie kost.