U bevindt zich hier: Home » Blog » Zo voorkom je werkstress

Lees blogs van Ciep Training & Coaching
Zo voorkom je werkstress

Zo voorkom je werkstress

Stress is beroepsziekte nummer 1 en meer dan een miljoen mensen lopen jaarlijks het risico burn-out te raken. Deze week is het de Week van de Werkstress. Dan ligt in het hele land de focus op werkplezier, preventie van stress en ontwikkeling van competenties die je daarbij kunt gebruiken. Een manier van werken die je na deze week ook graag wilt vasthouden.

Stresssymptomen

Te hoge werkdruk kan op korte termijn leiden tot stresssymptomen zoals vermoeidheid, slecht slapen, rusteloosheid, lusteloosheid en prikkelbaarheid. Klachten kunnen zowel lichamelijk (hoofdpijn), emotioneel (snel geïrriteerd) als mentaal (concentratieproblemen) zijn. Stress komt op steeds jongere leeftijd voor: bijna 50% van het langdurig verzuim onder 25-34 jarigen is stressgerelateerd.

 

Risicofactoren

Van sommige zaken is bekend dat zij bijdragen aan werkdruk en werkstress. Dit kunnen ‘harde’ factoren zijn als hoge taakeisen, een hoog werktempo, of een gebrek aan kennis en vaardigheden. Maar ook ‘zachtere’ factoren als onduidelijke communicatie, of een gebrek aan basisveiligheid, respect of waardering. Tegenwoordig komen daarbij de gevolgen van de vergrijzing, de vele veranderingen waarmee ook baanzekerheid in het geding is en het gebrek aan focus en verleiding om te multitasken die door social media gebruik wordt veroorzaakt.

= Burn-out?

Een burn-out lijkt niet te voorkomen, als je de media er op naslaat en deskundigen hoort spreken. De toename aan burn-outgevallen wordt neergezet als een ware epidemie. Maar, hoewel je niet alle omstandigheden zelf in de hand hebt, zijn er wel degelijk dingen die je zelf kunt doen om werkdruk en werkstress te voorkomen. In plaats van harder te gaan werken, kun je beter terugvallen op oeroude principes.

R-R-R-R-R

Je moeder zwoer er al bij: de drie R’en van Rust, Reinheid en Regelmaat. We hebben er nóg twee: Relatie en Reflectie.

  • Neem op tijd rust, ofwel zorg voor een goede balans tussen inspanning en ontspanning. Met matig intensieve beweging, of dat nou een lekkere wandeling of een work-out is, help je je hersenen herstellen. En zoek ook tijdens je werkdag de ontspanning in de vorm van bijvoorbeeld een ademhalingsoefening tijdens een koffiepauze.
  • Zorg voor reinheid. Heel basic: vermijd het letterlijk stapelen van post en werk op je bureau en in je computer, maar werk alle kleine klusjes weg en plan de grotere in je agenda of takenlijst. Vermijd ruis die afleidt, zeg ‘Nee’ tegen verzoeken waar je niet aan kunt voldoen en zorg voor duidelijke communicatie.
  • Breng regelmaat aan. Spontaniteit is leuk, zolang je maar terug kunt vallen op een ritme, zowel in je werk als in je weekagenda. Regelmaat schept duidelijkheid.
  • Werk aan je (werk)relatie. Hoe drukker het wordt, hoe minder tijd je vaak neemt om te overleggen of even sparren met je collega. Zelfs het praatje bij de koffieapparaat schiet er bij in. Merk je dat bij jezelf? Maak dan de werkdruk zelf als eerste bespreekbaar. Het verklaart waarom je soms niet deelneemt of ‘Nee’ zegt tegen een verzoek en je kunt samen kijken naar andere werkafspraken of een andere werkverdeling.
  • Reflecteer op wat je doet en ervaart. Onder druk ga je vaak alleen maar harder werken, in plaats van stil te staan. Vraag je af waar de druk vandaan komt en of je in de vaart nog met de juiste dingen bezig bent. Natuurlijk geeft het een kick om dingen af te maken, maar als je je energie vooral krijgt van dit soort adrenalineshots, hou je dat op de langere termijn niet vol.

Weten waar jouw energie weg lekt? Vul de werkdrukmeter in om te zien waar het wel goed zit en wat je energie kost.  

Vul de werkdrukmeter in.

 

Ga terug naar blogoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok