U bevindt zich hier: Home » Blog » Wat als iedereen zichzelf stuurt?

Lees blogs van Ciep Training & Coaching
Wat als iedereen zichzelf stuurt?

Wat als iedereen zichzelf stuurt?

Natuurlijk. Je kunt zelfsturing benaderen vanuit de kennis, competenties, vaardigheden en middelen die je ervoor nodig hebt. Die ontbreken dan en dat leidt onherroepelijk tot chaos. We doen dan alsof een team een eenheid is, een soort vermenigvuldiging van het gemiddelde. Op die manier naar een team kijken doet geen recht aan de unieke kwaliteiten van teamleden. Met als gevolg dat prikkels tot gedragsverandering niet door het laagje dit-geldt-niet-voor-mij komen.

Kwaliteiten benutten

Wat er dan gebeurt? Men gaat minder afstemmen, vervalt in routines, de besluitvorming wordt trager en de kwaliteit keldert (al gaat dat vaak heel langzaam). Dat heeft niet per se iets te maken met demotivatie. Vaak zelfs integendeel: Ook in omgevingen met voldoende ruimte voor autonomie, initiatief en ontwikkeling, waar mensen supergemotiveerd zijn, gaat verval optreden als mensen niet op hun afzonderlijke kwaliteiten worden ingezet of – en daar wil ik het nu over hebben – er op gericht zijn hun eigen werkwijze te sublimeren.

Alles op geel

Roland Hameeteman heeft het mooi omschreven in zijn boek Yellow en Blue. Geel werk is creatief, afwisselend, nieuw en voor de gelen onder ons het beste werk. Blauw werk draait om structuur, duidelijkheid, overzicht en is voor blauwen een must om zich goed in hun werk en in hun vel te laten voelen. Een team komt vast te zitten als alles wat om vernieuwing vraagt, blauw aangelopen wordt. Maar verliest zijn fundament, kwaliteit en betrouwbaarheid als een afspraak geen afspraak is, deadlines niet gehaald worden en klanten vergeefs aan de bel trekken.

Het is desastreus voor een project, overleg met maatschappelijke organisaties of een alledaagse klus die op routine geklaard kan worden, geel wordt aangepakt. Brandjes blussen. Troubleshooten. Deadline halen. Dat werk. Als iedereen dat zou doen, vliegen we steeds alle kanten op. Denk maar niet dat er iets wordt afgerond, dat er acties worden opgevolgd, dat er proactief rekening wordt gehouden met belemmeringen. Klanten raken teleurgesteld in hun verwachtingen en voor je het weet wordt de schaarse tijd besteed aan het zich uitputten in verontschuldigingen of op touw zetten van herstelacties.

Basis op orde

Van elkaar op aan kunnen begint met het verschil te weten tussen geel en blauw. Met kunnen delegeren, dat wil zeggen slimme horizontale keuzes te maken bij wie iets wordt belegd. Met voor overzicht te zorgen, zodat iedereen in het team weet wat er allemaal speelt. Te zorgen voor stabiele processen, door te werken met procedures en checklists. Met andere woorden: er eerst voor te zorgen dat de basis op orde is, zodat creatieve processen daadwerkelijk een bijdrage kunnen leveren aan klantgerichtheid en continuïteit.

Ga terug naar blogoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok