U bevindt zich hier: Home » Tips gezonde werk-privé balans

Tips gezonde werk-privé balans

Tip 1

Kleine stappen, groot doel

Een oefening in kiezen. Denk aan wat je graag wilt doen, omdat je het belangrijk vindt. Dingen waarin je succesvol wilt zijn en waarvan je energie krijgt. Kies 5 (ja slechts vijf!) dingen hieruit. Welke mensen, belevenissen, gebeurtenissen of daden staan er met stip op 1? Doe elke dag iets wat bijdraagt aan dat doel. Al is het maar voor 10 minuten. Vele kleine stappen brengen je uiteindelijk ook waar je wilt zijn. Ze geven onderweg naar het doel voldoening, zonder dat ze de andere bezigheden hinderen.

Tip 2

Eerst ontspanning

“Na inspanning volgt ontspanning.” Laten we dat gezegde nou eens omdraaien. Eerst ontspannen, zodat je de grote hoeveelheid inspannende activiteiten aan blijft kunnen. Kies op je werk bewust voor je lunchpauze en voor korte stops tussendoor. Haal even koffie, loop naar de printer of ga bij een collega langs voor een praatje. Ook is het belangrijk om ’s avonds en in het weekend genoeg tijd te nemen voor níet-werken. Je brein blijft anders in de actieve stand staan en krijgt geen gelegenheid om te herstellen voor volgende inspanningen. Inplannen dus, die ontspanning.

Tip 3

Kiezen vanuit de Waardencirkel

Lastige klussen het eerst doen is goed. Oók goed is om te kijken welke dingen die jij altijd lastig vindt, beter gedaan kunnen worden door iemand die daar niet zo veel problemen mee heeft. En omgekeerd. De CiEP Waardencirkel is een handig hulpmiddel bij het beantwoorden van vragen als: “Wat kan ik NIET doen?”, “Wat kan ik door een ANDER laten doen?”, “Wat kan ik GROTER maken?” en “Wat kan ik TOEVOEGEN?” Misschien kan je niet alles meteen veranderen. Begin daarom met het laaghangende fruit, met de dingen die je meteen blij maken en voldoening geven. Dat geeft weer energie voor zaken die om meer doorzettingsvermogen vragen.

Tip 4

Waarde geeft energie

Sommige dingen zijn op zich niet fantastisch om te doen, maar ze geven wel positieve energie. Bijvoorbeeld het huishouden. Dat prijkt niet vaak bovenaan de lijst der leuke dingen. Toch zou je allerlei gevolgen van het huishouden doen niet willen missen. Het weldadige gevoel van verse lakens, een paar schoenen dat weer glimt, een smetteloos fris raam… Waardengedreven kiezen betekent je niet laten leiden door wat iets kost op de korte termijn, maar gericht zijn op het langetermijnresultaat.

Tip 5

Kies in het Nu!

Ben je typisch iemand die almaar druk druk druk is, omdat anderen van alles van je verwachten, bij je neerleggen en niet zonder je kunnen? Je hebt wel degelijk invloed. Zet je automatische piloot -die al bijna weer “ja” heeft gezegd- bewust even uit en stel jezelf een aantal CiEP-vragen: “geeft dit mij energie of kost dit mij energie?”, “hoort dit bij mij of hoort dit bij een ander” en “doe ik het nu, niet of later”. Wat kies je nu?

Beoordelingen

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.
Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.
Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.
Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.
Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.
Casemanager BBZ/WIK

Gemeente Woudenberg

Meer overzicht gekregen en meer regie.
Klantmanager

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.
Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.
PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.
Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.
Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.
Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.
Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.
Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.
Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.
Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.
Beleidsmedewerker Sociaal Domein

De Sint Maartenskliniek

Ik gun al mijn collega's de rust in hun werk en in hun hoofd die het mij gebracht heeft.
Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!
Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!
Webmaster

Meld je aan voor onze nieuwsbrief