U bevindt zich hier: Home » Tips voor effectief delegeren

Tips voor effectief delegeren

Tip 1

Neem een middag vrij

Wat? En het is al zo druk! Inderdaad, en de ervaring heeft geleerd dat het weinig uithaalt om ook juist deze middag hard door te pezen. Het werk komt er eenvoudigweg niet mee af. Wel raak je op een gegeven moment opgebrand van steeds meer dingen oppakken. Ieder mens heeft op zijn tijd ruimte nodig voor ontspanning. Idealiter in de vorm van vrijetijdsbesteding. Maar als je dat te ver vindt gaan, kun je ook ervoor kiezen om de pauzeknop in te drukken wat betreft het inhoudelijke werk. Je besteedt die middag dan aan het inventariseren van je werkstromen.

Tip 2

Alles op een rijtje

Neem een paar uur om al je werk, dus alle taken, to do’s en wishes to op een rijtje te zetten. Vermeld of het gaat om een kerntaak of niet. Geen kerntaak? Grote kans dat je bezig bent anderen uit de brand te helpen. En jezelf erin. Deze klussen kunnen teruggegeven worden. Neem ze in het vervolg niet meer aan. Gaat het wel om een kerntaak, dan is het de vraag of jij de enige bent die de bijbehorende kennis en vaardigheden bezit. Zijn er anderen die (delen van) je werk over kunnen nemen?

Tip 3

Verantwoordelijkheid

Delegeren ontslaat je niet van de eindverantwoordelijkheid. Je bent en blijft degene die er voor hoort te zorgen dat een taak naar behoren wordt uitgevoerd. Worden er fouten gemaakt? Dan zullen mensen bij jou aankloppen om verhaal te halen. Blijf hoe dan ook achter je keuze staan en achter degene aan wie je hebt gedelegeerd. Vraag jezelf wel af wat je nog beter kunt toelichten, van instructies voorzien, of tussentijds checken en bijsturen. Zo zorg je ervoor dat je investering ook je gehoopte rendement oplevert.

Tip 4

Loslaten?

Als je delegeert, voert de ander uit en sta jij aan de zijlijn. En daar heb jij nog steeds een rol. Je let op signalen over de kwaliteit en de (interne) klanttevredenheid over wat opgeleverd wordt. Je bewaakt de voortgang en de motivatie van je collega-medewerker. Wanneer nodig geef je feedback. Vermijd om alles te zeggen in die feedback, want mensen kunnen niet veel tegelijkertijd verwerken. Bijvoorbeeld van een rijtje van vijf aandachtspunten blijft er vaak maar één verbetering hangen. Daarbij is de kans groot dat dit niet de meest belangrijke is. Beperk je dus bewust tot datgene waarvan je zeker wilt dat het anders gaat. Je zult zien dat de ander groeit in datgene waaraan je gericht aandacht geeft.

Tip 5

Geef jezelf een kans

Het vermogen tot effectief delegeren ontstaat niet automatisch, zodra men situationeel of officieel leidinggevende wordt. Het is een kunde op zich, die wat vraagt van iemands competenties. Denk onder meer aan het geven van feedback, visie op teamsamenstelling, inlevingsvermogen en sensitiviteit. Allemaal zaken waarin de meeste mensen moeten groeien. Wees dus niet te snel met ongunstige conclusies over je vermogen tot delegeren. Geef jezelf een kans in het belang van iedereen.

Beoordelingen

RVO

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.
Adviseur

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.
Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.
Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.
Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.
Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.
Casemanager BBZ/WIK

Gemeente Woudenberg

Meer overzicht gekregen en meer regie.
Klantmanager

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.
Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.
PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.
Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.
Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.
Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.
Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.
Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.
Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.
Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.
Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!
Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!
Webmaster

Meld je aan voor onze nieuwsbrief