U bevindt zich hier: Home » Blog » Leven volgens je eigen standaard

Lees blogs van Inge Derks
Leven volgens je eigen standaard

Leven volgens je eigen standaard

Een jaar of tien, vijftien geleden waren we veel bezig met efficiency. De aandacht is inmiddels verschoven van timemanagement naar zelfsturing: leven vanuit wat écht belangrijk voor je is. Druk zijn we bijna allemaal.  Waar ben jij zo druk mee? Zijn dat ook de dingen die voor jou belangrijk zijn? Als we niet uitkijken, worden we opgeslokt door de korte termijn doelen op ons werk en in ons gezin. Door wat anderen van ons verwachten. Maar wat voel jij zelf diep van binnen of wat denk je over jezelf?

Eigenlijk wil ik …

Een simpele en doeltreffende oefening is om eens op te schrijven ‘Ik wil eigenlijk …’ en dat in een minuut aan te vullen met alles wat spontaan in je opkomt. Binnen no-time heb je een aantal dromen op papier. Vaak zijn het dingen die je graag wilt, maar niet ‘mag’ van jezelf, omdat je andere dingen ‘moet’. Als jij je dromen niet waarmaakt, wie doet het dan? Het is jouw leven. Maak het concreet en zet een eerste stap. Hoe fijn is het om kleine stappen te zetten in de richting van je dromen. Of je er nu snel komt of niet, onderweg zijn geeft al energie voor tien.

Je persoonlijke waarden

Ieder heeft zijn eigen unieke set aan waarden, de dingen die je belangrijk vindt in het leven. Sommige waarden lijken op iedereen van toepassing (zoals plezier of succes), maar toch verschillen mensen in de prioriteit die ze eraan geven. Ook zijn waarden niet voor eeuwig. Ze veranderen in de loop van het leven. Onbewust raken we allemaal al werkende weg wel eens van onze waarden af. Als je niet volgens je waarden leeft, word je door de waan van de dag geleefd en laat je al gauw slachtoffergedrag of uitstelgedrag zien. Leven volgens je waarden geeft focus en voldoening.

Waar sta jij voor?

Een tweede oefening. Neem eens een sprong in de tijd. Stel dat je over tien jaar gaat emigreren of met pensioen gaat. Bij een groot afscheidsfeest gaan jouw beste vrienden en collega’s je toespreken.

  • Wat wil je graag dat ze over je zeggen? Over je gezondheid, je werk, je relaties en je persoonlijke groei? Grote kans dat je hierin belangrijke waarden kunt herkennen. Bijvoorbeeld eerlijkheid, vriendelijkheid, gevoel voor rechtvaardigheid …
  • En wat denk je, zullen ze inderdaad zeggen wat je graag zou horen? Met andere woorden: zien anderen in je gedrag wat jouw belangrijke waarden zijn? Leef je naar je waarden? Stel dat je hierin nog een stapje kunt zetten… wat ga je dan doen?

Reflecteren en bijsturen

Waarden motiveren je en sturen je in de juiste richting. Soms laat je je verleiden tot gedrag dat niet bij je waarden past, om goedkeuring van anderen te krijgen. Het is flink oefenen om steeds die keuzes te maken die in lijn liggen met je waarden. Lastig als je het druk hebt: ook het prioriteren op zich kost tijd. Bij CiEP nemen we wekelijks een vast moment om te reflecteren en bij te sturen. Dat houdt ons op koers. Om meer vanuit onszelf te leven, is het wel belangrijk dat we iets met onze waarden doen. Maak ze concreet, bijvoorbeeld door je levendig voor te stellen hoe je dag eruit zou zien als je helemaal volgens je waarden leeft. Of door jezelf heel praktisch te herinneren aan je waarden met een quote als screensaver of wachtwoord, een kaartje op het prikbord, of een speciaal voorwerp op je bureau. Ook is het handig om erover te praten met anderen. Zo krijg je feedback van je omgeving en kom je op nieuwe ideeën.

Ga terug naar blogoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok