Geluid (te) over: Werken in een kantoortuin
‘Het drukke open kantoor is het duurste kantoor dat er is.’ ‘Kantoortuin en productiviteit: slechtste combinatie ooit.’ ‘Kantoortuinen. Gaan ze ein-de-lijk verdwijnen?’ Als je googelt op ‘kantoortuin’ ziet je zoekresultatenlijst er ongeveer zo uit. Hoewel de kantoortuin ooit dé way to work was – want goedkoper en efficiënter – zit-ie nu bij velen in het verdomhoekje. Voornaamste reden? Er is altijd geluid ..
Verkopers van geluidwerende koptelefoons wrijven in hun handen van plezier. Want als het ergens lawaaiig is terwijl de aanwezigen behoefte hebben aan rust, is het wel de moderne kantoortuin. Terwijl hun verkoopcijfers stijgen, is onze vraag wat je nog méér kunt doen om je focus te behouden en geconcentreerd te werken.
Je wordt er gék van
Mensen zijn sociale wezens. En dus is de gedachte dat door onze communicatie te stimuleren ook onze productiviteit verbeterd zou worden, zo gek nog niet. In de praktijk pakt dat helaas anders uit. Effectief communiceren via het juiste kanaal is al geen sinecure. Daarbij komt dat als de communicatie bedoeld is om informatie of werkopdrachten over te brengen, hij het meest effectief is als de ontvanger enige controle heeft over wanneer hij het tot zich neemt en er iets mee gaat doen. Collega’s die aan je bureau komen staan terwijl jij net in iets verdiept bent? Als je al zo sterk bent om ze niet a la minute van een antwoord te voorzien, en je plant ter plekke tijd in je agenda, kost het je alsnog een paar minuten om weer op je concentratieniveau terug te komen. Als iedereen maar rondloopt en elkaar met vragen bestookt, kost dat bakken met tijd en energie.
We mailen!
Nu is het opvallend genoeg niet zo dat er in kantoortuinen meer mondeling wordt gecommuniceerd. Sterker nog, Harvard-onderzoekers ontdekten dat menselijk contact er tot wel 70 procent afneemt. In plaats van een praatje maken sturen collega’s elkaar e-mails of berichtjes. Digitaal contact neemt juist met 20 tot 50 procent toe.
Steeds alert
Ondanks dat blijft het grootste probleem het geluid. In een kantoortuin is constant rumoer: zakelijke telefoongesprekken, oppervlakkig geklets tussen collega’s die bijpraten, computer- en printergeluiden, video’s die worden afgespeeld, binnenkomende appjes op smartphones, radio, mensen die opstaan van hun plek en door de ruimte lopen, etende collega’s, snuffende medewerkers … Geluiden hoeven niet eens hard te zijn om ons af te leiden.
Er is aangetoond dat mensen die dagelijks langer dan drie uur kantoorgeluiden om hen heen hebben, een verhoogd adrenalinelevel hebben. Kortom: ze ervaren meer stress, raken minder gemotiveerd, minder productief, minder creatief. Het is slecht voor hun welzijn en kan letterlijk ziek-makend zijn. Het ‘goedkoper’-argument gaat dan ook niet (meer) op, want het hoger en langduriger ziekteverzuim is een enorme kostenpost.
Wat te doen?
Goed, terug naar hoe het was is waarschijnlijk niet realistisch. En als je niets doet loopt de stress op, met mogelijk onzekerheid, agressie, ziekte en uitval tot gevolg. Dus wat kun je doen om het beter te maken?
- Verbeter je focus met de workshop Focus! Leer je brein begrijpen en zet jezelf in actie!
- Maak afspraken met elkaar, over thuiswerken, concentratiewerkplekken, onderbrekingen, radio’s en alles wat je helpt of stoort
- Dat je aanwezig bent betekent niet dat je ook beschikbaar bent. Maak duidelijk of je wel of niet gestoord wilt worden.
- Zorg voor je mentale welzijn door op gezette tijden voor STILTE te kiezen.
- Heel praktisch: stoffering helpt om geluid te dempen!
Bronnen: onderzoek van 1) Oxford Economics en Plantonics, 2) Specsavers, 3) Mindspace, 4) Harvard.