U bevindt zich hier: Home » Blog » Geluid (te) over: Werken in een kantoortuin

Lees blogs van Ciep Training & Coaching
Geluid (te) over: Werken in een kantoortuin

Geluid (te) over: Werken in een kantoortuin

‘Het drukke open kantoor is het duurste kantoor dat er is.’ ‘Kantoortuin en productiviteit: slechtste combinatie ooit.’ ‘Kantoortuinen. Gaan ze ein-de-lijk verdwijnen?’ Als je googelt op ‘kantoortuin’ ziet je zoekresultatenlijst er ongeveer zo uit. Hoewel de kantoortuin ooit dé way to work was – want goedkoper en efficiënter – zit-ie nu bij velen in het verdomhoekje. Voornaamste reden? Er is altijd geluid ..

Verkopers van geluidwerende koptelefoons wrijven in hun handen van plezier. Want als het ergens lawaaiig is terwijl de aanwezigen behoefte hebben aan rust, is het wel de moderne kantoortuin. Terwijl hun verkoopcijfers stijgen, is onze vraag wat je nog méér kunt doen om je focus te behouden en geconcentreerd te werken.

Je wordt er gék van

Mensen zijn sociale wezens. En dus is de gedachte dat door onze communicatie te stimuleren ook onze productiviteit verbeterd zou worden, zo gek nog niet. In de praktijk pakt dat helaas anders uit. Effectief communiceren via het juiste kanaal is al geen sinecure. Daarbij komt dat als de communicatie bedoeld is om informatie of werkopdrachten over te brengen, hij het meest effectief is als de ontvanger enige controle heeft over wanneer hij het tot zich neemt en er iets mee gaat doen. Collega’s die aan je bureau komen staan terwijl jij net in iets verdiept bent? Als je al zo sterk bent om ze niet a la minute van een antwoord te voorzien, en je plant ter plekke tijd in je agenda, kost het je alsnog een paar minuten om weer op je concentratieniveau terug te komen. Als iedereen maar rondloopt en elkaar met vragen bestookt, kost dat bakken met tijd en energie.

We mailen!

Nu is het opvallend genoeg niet zo dat er in kantoortuinen meer mondeling wordt gecommuniceerd. Sterker nog, Harvard-onderzoekers ontdekten dat menselijk contact er tot wel 70 procent afneemt. In plaats van een praatje maken sturen collega’s elkaar e-mails of berichtjes. Digitaal contact neemt juist met 20 tot 50 procent toe.

Steeds alert

Ondanks dat blijft het grootste probleem het geluid. In een kantoortuin is constant rumoer: zakelijke telefoongesprekken, oppervlakkig geklets tussen collega’s die bijpraten, computer- en printergeluiden, video’s die worden afgespeeld, binnenkomende appjes op smartphones, radio, mensen die opstaan van hun plek en door de ruimte lopen, etende collega’s, snuffende medewerkers … Geluiden hoeven niet eens hard te zijn om ons af te leiden.

Er is aangetoond dat mensen die dagelijks langer dan drie uur kantoorgeluiden om hen heen hebben, een verhoogd adrenalinelevel hebben. Kortom: ze ervaren meer stress, raken minder gemotiveerd, minder productief, minder creatief. Het is slecht voor hun welzijn en kan letterlijk ziek-makend zijn. Het ‘goedkoper’-argument gaat dan ook niet (meer) op, want het hoger en langduriger ziekteverzuim is een enorme kostenpost.  

Wat te doen?

Goed, terug naar hoe het was is waarschijnlijk niet realistisch. En als je niets doet loopt de stress op, met mogelijk onzekerheid, agressie, ziekte en uitval tot gevolg. Dus wat kun je doen om het beter te maken?

  • Verbeter je focus met de workshop Focus Leer je brein begrijpen en zet jezelf in actie!
  • Maak afspraken met elkaar, over thuiswerken, concentratiewerkplekken, onderbrekingen, radio’s en alles wat je helpt of stoort
  • Dat je aanwezig bent betekent niet dat je ook beschikbaar bent. Maak duidelijk of je wel of niet gestoord wilt worden.
  • Zorg voor je mentale welzijn door op gezette tijden voor STILTE te kiezen.
  • Heel praktisch: stoffering helpt om geluid te dempen!

Bronnen: onderzoek van 1) Oxford Economics en Plantonics, 2) Specsavers, 3) Mindspace, 4) Harvard.

 

Ga terug naar blogoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok