U bevindt zich hier: Home » Blog » Zitten is slecht voor je gezondheid.

Lees blogs van Ciep Training & Coaching
Zitten is slecht voor je gezondheid.

Zitten is slecht voor je gezondheid.

Waarom dat zo is en tips voor meer beweging

Zitten is het nieuwe roken. Te lang zitten is slecht voor je gezondheid. Dus, ga je dit artikel lezen? Kom uit je stoel en lees de tekst staand. Want, de kans is groot dat je meer zit dan goed voor je is. In 2021 zaten Nederlandse mannen gemiddeld  maar liefst 9 uur en 18 minuten per dag en vrouwen 8 uur en 54 minuten. Wij zijn daarmee Europees koploper. Dit blijkt uit de Leefstijlmonitor 2021 en de Eurobarometer zitgedrag 2017. Oh ja, en het vele zitten geldt zowel voor mensen die de beweegrichtlijnen per dag volgen als voor degenen die dat niet doen. Waarom te veel zitten ongezond is en hoe je dat ongezonde gedrag doorbreekt? Lees vooral verder.

Zitten is slecht voor je gezondheid en wel daarom!

Dat te lang en veel zitten niet goed voor je is, is op zich geen nieuws. Diverse onderzoeken en studies bewijzen dat. Bijvoorbeeld uit TNO onderzoek blijkt dat onvoldoende bewegen en langdurig zitten de kans op het ontwikkelen van diabetes type 2, hart- en vaatziekten, obesitas en bepaalde vormen van kanker verhoogt. Deze bevindingen van TNO staan niet op zich.

 

tips voor meer vitaliteit

Hidde van der Ploeg, professor en onderzoeker aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, verkondigde in een uitzending van EenVandaag dat mensen die tussen de 8 en 11 uur per zitten 15% meer kans hebben om eerder te overlijden. Waarom? Omdat als je zit je lichaam in een shut-down-modus gaat en zuinig met energie omspringt. Je gebruikt je beenspieren dan niet waardoor vet en suikers minder goed in je cellen worden opgenomen, wat niet goed is voor je stofwisseling en je gezondheid.

Wat zijn nog andere klachten die mensen die te veel zitten hebben? Rugpijn is één van de meest gehoorde klachten. Een gezonde wervelkolom heeft beweging nodig zodat bloed en voedingsstoffen goed opgenomen kunnen worden. Dat gebeurt als je vaker opstaat en je even uitrekt. Teveel zitten verhoogt de kans op hart- en vaatziekten, Diabetes type 2 en van te lang achter zitten wordt je ook moe. Af en toe opstaan, houdt je energieniveau op peil. Om nog maar niet te spreken over gezwollen benen, dikke enkels en kramp wat ook allemaal het gevolg kan zijn van te lang achter elkaar zitten.

 

Wat moet je wel doen?

Oké, zitten is slecht voor je gezondheid. Duidelijk. Maar, wat moet je dan wel doen? Het beste is om elk half uur zeker twee minuten te bewegen. Dat is waarschijnlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Toch doe je er goed aan je zitmomenten meerdere keren per dag te onderbreken. Door zitten en staan regelmatig af te wisselen en per uur minimaal 250 stappen te zetten, haal je je lichaam uit de slaapmodus en boost je je metabolisme. Dat heeft volgens onderzoek de meeste positieve effecten. Overigens hoef je je volgens Professor Hans Savelberg, voedings- en bewegingswetenschapper aan de Universiteit Maastricht, niet in het zweet te werken om de negatieve effecten van veel zitten te compenseren. Savelberg concludeerde in 2013 op basis van onderzoek dat licht intensief bewegen, zoals slenteren beter voor je gezondheid is dan intensief sporten.

 

Tips hoe je minder zit en meer beweegt

Het devies is dus minder zitten en meer bewegen. Maar, hoe pak je bijvoorbeeld de negatieve effecten van zitten is slecht voor je gezondheid aan als je een zittend beroep hebt? Met de auto of openbaar vervoer naar je werk reist? In de avond ter ontspanning nog een filmpje kijkt? Online surft of games speelt? Enkele alledaagse tips om vanaf vandaag in praktijk te brengen:

 

1. Gebruik een stappenteller

Een stappenteller is een handige manier om te achterhalen hoeveel je beweegt. Daag jezelf uit en installeer een handige stappenteller app op je smartphone en houd bij hoeveel stappen je per dag zet. Organiseer eventueel wedstrijdjes met collega’s, familieleden of vrienden wie de meeste stappen maakt op een dag. Al meer dan een miljoen mensen houden zichzelf fit met de Ommetje-app waarmee Prof. Erik Scherder je helpt bij het wandelen.

2. Neem altijd de trap

Laat de lift en roltrap links liggen. Op je werk, maar ook op het station of wanneer je winkelt. Kies er waar je ook bent altijd voor om met de trap naar boven of beneden te gaan.

3. Meer bewegen op je werk

Ben je op je werk? Loop dan het liefst elk half uur een rondje. Er zijn handige programma’s die je er attent op kunnen maken. Haal verder je eigen koffie, thee et cetera en doe dat ook wat vaker voor je collega’s. Print je werk uit op printers die het verst van je werkplek staan. Heb je kort iets te bespreken met iemand? Maak dan samen een wandeling. Dat stimuleert de creativiteit en leidt sneller tot beslissingen. Mail je collega’s wat minder vaak. Loop naar ze toe en bespreek wat er te bespreken valt. En doe je nog niet aan lunchwandelen? Start er vandaag nog mee.

4. Korte workout oefeningen

Ook eenvoudige oefeningen achter je bureau, thuis op de bank en dergelijk kunnen bijdragen aan wat extra beweging. Zeker als je veel tijd zittend doorbrengt. Google voor de mogelijkheden maar eens op ‘workouts achter je bureau’ of  ‘workouts voor de tv’.

5. Telefoneer staand

Maak er een gewoonte van om te bewegen als je een telefoongesprek voert. Dat kan zowel thuis als op je werk. Wandel heen en weer, loop een trap op en af….

6. Investering werkgever

Ook werkgevers kunnen hun medewerkers stimuleren minder te zitten. Niet alleen door het onderwerp bespreekbaar te maken, maar ook door te investeren in sta-bureaus, deskbikes, loopbandbureaus enzovoort. Verder kun je als werkgever printers, kantoorbenodigheden en water- en koffiemachines verder van de werkplek plaatsen.

7. Beweegmomenten plannen

Tijd nemen om te bewegen, luisteren naar je lichaam, iets anders doen dan je gewend bent, het gaat allemaal om het ontwikkelen van goede gewoonten. Gewoonten die jou positief ondersteunen, waar je blij van wordt en die je jezelf niet in een “quick-fix” eigen maakt. Het is een proces van bepalen waartoe je meer zou willen bewegen, steeds weer kiezen en actie verbinden aan wat je graag wilt. Zorg dat wat je wilt zichtbaar wordt in je dagelijkse omgeving door beweegmomenten bewust in je agenda te plannen, maar ook een inspirerende quote of foto die je steeds ziet, zal je helpen om vol te houden. Lukt het een dag niet? Geen nood, elke dag kan je opnieuw beginnen!

Ga terug naar blogoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok