Afstemmen op geluksfrequentie
Genetische aanleg voor geluk
Er is onderzoek gedaan naar de geluksbeleving van identieke tweelingen die –van elkaar gescheiden– zijn opgegroeid onder heel verschillende omstandigheden. Wat bleek? Hun geluksniveaus kwamen sterk overeen. Dit leidde tot de conclusie, dat er een verband bestaat tussen genen en aanleg voor geluksbeleving. Iemands geluksbeleving op latere leeftijd wordt voor 80% bepaald door genetische factoren. Daarom komt bij de ene mens de geluksbeleving veel meer vanzelf tot stand, dan bij de andere.
Trainen op geluksbeleving
Maar op je geluksbeleving heb je wel veel meer invloed dan op je lichaamslengte. Aanleg in de hersenen mag dan gedrag verklaren, aanleg kan ook overruled worden. Kijk naar de overgrote meerderheid van dyslecten. Die houden hun probleem, maar bereiken toch een normaal leesniveau. Niet zelden in meer dan één taal. Evenzo kunnen pessimistisch aangelegde hersenen ook anders gaan functioneren, als ze daarop getraind worden.
Beschikken over je hersenen
Mensen met veel oog voor negatieve feiten, kunnen leren om hun antennes te verzetten richting gebeurtenissen en interpretaties die gelukkig maken. Dit gegeven is door psychologen vastgesteld. De hersenen laten heroriënteren richting gelukservaring blijkt behalve mogelijk ook praktisch uitvoerbaar. De psychologen die bij de testgroep een relevante stijging van de geluksbeleving constateerden, hadden “opdrachten” meegegeven die uitstekend inpasbaar zijn in het dagelijkse leven:
De goede daad
Elke dag een vriendelijk teken van dank, lof of betrokkenheid geven/sturen naar iemand die dat best gebruiken kan.
De drie dankbaarheden
Elke dag kijken of er 3 ervaringen zijn, die reden geven tot (een mate van) blijheid of dankbaarheid.
Dagboek
Elke dag met de pen één ding noteren dat voldoening gaf. Noteren is herbeleven. Voldoeningsgraad neemt met 100% toe.
Meditatie
De tijd nemen om bewust je aandacht te richten en je hersenen actief los te maken van de stress modus.
Een training met dit soort overzichtelijke activiteiten kan dus bij iemand leiden tot een werkelijk andere beleving van de wereld. Dwars tegen de genetica in. We zijn onze hersenen; totdat we besluiten om erover te beschikken.