U bevindt zich hier: Home » Blog » Als iets waar is, kan iets ook niet waar zijn

Lees blogs van Ciep Training & Coaching
Als iets waar is, kan iets ook niet waar zijn

Als iets waar is, kan iets ook niet waar zijn

Onze gedachten en overtuigingen kunnen zeer sterk zijn. De vraag is of die gedachten ook waar zijn en of ze je helpen je doelstellingen te realiseren? Als een gedachte je stress bezorgt, is het mogelijk een irrationele gedachte en loont het de moeite te onderzoeken of je er een andere gedachte tegenover kan zetten.

”Ik ben verantwoordelijk voor het welzijn van mijn team”

Op de derde dag van een 4-daags CiEP programma heb ik een gesprek met Jan. Jan is afdelingshoofd en verantwoordelijk voor het functioneren van een team van collega’s. Door de (digitale) werkplek slim in te richten en een drietal CiEP werkprincipes toe te passen, heeft hij inmiddels overzicht en regie op zijn werkzaamheden, waardoor de ervaren werkdruk al flink is afgenomen. De hoeveelheid overuren is daarmee al drastisch verminderd. Toch blijft er veel werk op zijn bordje liggen. Een belangrijk deel van dat werk heeft te maken met zijn team. Het welzijn van zijn teamleden gaat hem na aan het hart. Het liefst zou hij ze in alles ontzorgen. Daarmee heeft hij in de loop van de tijd ongemerkt ook veel werk naar zich toe getrokken. Ik vraag hem of hij wel alles zelf moet doen? In het gesprek dat ik daar verder met hem over voer, zegt hij op enig moment: “ik zie dat als mijn taak, ik ben immers verantwoordelijk voor het welzijn van mijn team”.

Keer dat eens om…

“Is dat zo?”, vraag ik. Ik laat Jan vervolgens drie redenen opschrijven waarom dat in zijn optiek ook echt zo is; valide redenen zo op het eerste gezicht. “Kun je er ook een andere gedachte tegenover zetten?”, vraag ik. Ik laat hem de oorspronkelijke gedachte vervolgens drie keer omkeren: naar het tegenovergestelde, naar de ander en naar hemzelf.

Ik ben niet verantwoordelijk voor het welzijn van mijn team.

Teamleden zijn (zelf) verantwoordelijk voor het welzijn van mijn (het) team.

Teamleden zijn verantwoordelijk voor mijn welzijn.

Bij elk van de omkeringen vraag ik hem minstens drie argumenten te verzinnen die ook waar kunnen zijn. Hij schrijft ze zonder moeite op. Na afloop bekijken we het resultaat: drie redenen waarom de oorspronkelijke gedachte waar is en meer dan tien argumenten die een ander gezichtspunt laten zien!

Schellen van de ogen

“Je gaat het pas zien als je het door hebt”, het is een bekende Cruijff-uitdrukking. Door een oorspronkelijke gedachte om te keren, uit te schrijven en op je in te laten werken, kom je er achter dat een andere gedachte ook waar kan zijn. Het zou zomaar een gedachte kunnen zijn waar je geen stress van krijgt en die je vervolgens in staat stelt ook anders te handelen. Bij Jan zijn de schellen van de ogen gevallen. Hij neemt zijn verantwoordelijkheid voor zijn team serieus, maar hij hoeft niet alles zelf te doen en gaat meer zaken bij het team beleggen.

Ga terug naar blogoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok