U bevindt zich hier: Home » Blog » Angst voor delegeren

Lees blogs van Ciep Training & Coaching
Angst voor delegeren

Angst voor delegeren

Door: Gery Groen, oprichter Impulsus/CiEP

Een ondernemer reageert op het onderwerp Angst voor delegeren. Het blijkt voor hem een heel herkenbare angst te zijn. “In het begin had ik vertrouwen in iedereen.” Die fase is hij nu voorbij. Maar naar welke fase is hij nu op weg?

Gevraagd naar zijn visie op uitbesteden en delegeren, blijkt er een gevoelige snaar te zijn geraakt. “Wie je ook in dienst neemt of inhuurt, het is nooit goed… Mijn ervaring is dat er vaak dingen fout gaan. Ik mis bij veel dienstverleners integriteit en professionaliteit.” Het blijkt dat de man in kwestie net zijn derde accountant de deur heeft moeten wijzen. In vijf jaar tijd. Ook is hij al twee maal van incassobureau veranderd. De man beschrijft zichzelf als een perfectionist. Maar hij ziet zich niet als een geïsoleerd mens. Integendeel, van andere ondernemers hoort hij precies hetzelfde. “Het is steeds weer zoeken naar mensen die het wél goed doen.”

Mensen blijven mensen
Tja, mensen die het wél goed doen. Nog steeds leeft bij veel directeuren en managers het idee dat de oplossing tegen fouten schuilt in het vervangen van mensen. Foutenmaker eruit en dan de niet-foutenmaker erin. Daarna komt alles goed. Het uitbestede of gedelegeerde werk is in veilige handen. Voor eeuwig. Totdat de niet-foutenmaker een mens blijkt te zijn en –heel gek– toch fouten maakt. Dan maar weer praten met collega-directeuren en –managers. Of zij nog iemand weten die echt goed is.

Op weg naar een ramp
Ondertussen is de ondernemer in kwestie een voorbeeld van werklust. Hij werkt 7 dagen per week, van opstaan tot slapen gaan. En dat al 5 jaar achter elkaar. Hij voorkomt zo vele fouten. Van de andere kant is er een reële kans dat hij op deze manier bezig is met de fout van zijn leven. Want een dergelijk werkregime klinkt als het standaardrecept voor een burn-out. Erg genoeg op zich; en helemaal een ramp als je medewerkers nooit zoveel verantwoordelijkheden hebben gedragen, dat ze je enige tijd zouden kunnen vervangen.

Duurzame beloning
Ik wens deze man toe, dat zijn collega-ondernemers zijn vraag naar kwaliteitspersoneel herformuleren: “Zeg, weet jij hoe je een organisatie zo moet inrichten dat mensen een niet te onderdrukken neiging krijgen om telkens te zorgen voor resultaten, waar iedereen blij mee is?” Ja, die vraag is wat ingewikkelder. En de boel valt niet meer te regelen met een ontslag- en een sollicitatiegesprek. Maar de uiteindelijke beloning liegt er niet om. Een duurzaam goed functionerend bedrijf. En zondags uitslapen.

Ga terug naar blogoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok