CiEP de connectie!
Door: Gery Groen, oprichter Impulsus/CiEP
10 aandachtspunten voor de BV-ik in een veranderingsproces.
Sinds 1 april 2011 geeft GGD Hollands Midden vorm aan de nieuwe structuur voor jeugdgezondheidszorg. Vroeger was er een ‘knip’ in de zorg op vierjarige leeftijd. Tot die leeftijd vielen kind en gezin onder het consultatiebureau, daarna onder de jeugdgezondheidszorg van de GGD. Nu wordt, binnen de regionale Centra voor Jeugd en Gezin (CJG), gewerkt voor de gehele doelgroep jeugd en ouders van 0 tot 19 jaar. Daarvoor was een fusie nodig tussen thuiszorgorganisatie De Vierstroom en GGD JGZ.
Zoals bij elke fusie vraagt het tijd en inzet van iedereen om zijn plek te vinden en de beoogde integrale manier van werken vorm te geven. Hilde Marx, sectormanager Publieke Zorg voor Jeugd bij GGD Hollands Midden heeft ervoor gekozen om de CiEP-filosofie daar een bijdrage aan te laten leveren. En zo stond Gery Groen, oprichter van Impulsus, op 9 juni voor 120 CJG-medewerkers, die zich afvroegen wat CiEP met hun fusie te maken had. Die link was echter snel gelegd door te focussen op het CiEP-principe “balans tussen werk, thuis en mezelf”. In een organisatie in verandering, die grotendeels bestaat uit hulpverleners die de cliënt centraal stellen, staat die balans nogal eens onder druk. Met name de BV-ik delft vaak het onderspit, waardoor de connectie tussen eigen waarden en organisatiewaarden verloren gaat.
En dus stond dit onderwerp centraal tijdens een twee uur durende workshop. Eerst vulden de deelnemers een zelfevaluatie in om helder te krijgen hoe het staat met hun persoonlijke balans werk-thuis-privé. Vervolgens vond in kleine groepjes discussie plaats over tien verschillende CiEP-stellingen, die allen betrekking hadden op het persoonlijk managen van de balans. Elk groepje formuleerde concrete actiepunten vanuit twee invalshoeken: ‘wat kan ik daar aan doen’ en ‘wat kan het management daar aan doen’. Deze actiepunten worden binnen de organisatie verder opgepakt.
De tien meest genoemde punten bieden inspiratie voor elke organisatie die zich in een veranderingsproces bevindt en het belangrijk vindt dat medewerkers goed (kunnen) zorgen voor de balans tussen werk, thuis en zichzelf. Zodat ze de connectie kunnen blijven maken tussen mens zijn, professional zijn en de organisatie. We geven ze u graag mee, met dank aan GGD Hollands Midden.
Top 5 ‘Wat kan ik zelf doen’
– Mijn grenzen bepalen en ook aangeven.
– Bespreekbaar maken wat er speelt.
– Onwennigheid aan durven gaan, automatische piloot loslaten.
– Zelf voorstellen doen.
– Ruimte plannen voor onverwacht werk en inplannen.
Top 5 ‘Wat kan management doen’
– Duidelijk zijn over prioriteiten.
– Randvoorwaarden laten werken (ict, tijd, kantooromgeving).
– Luisteren en persoonlijke interesse tonen.
– Keuzes van professionals steunen.
– Helder communiceren en terugkoppelen van gezette stappen.