U bevindt zich hier: Home » Blog » Cowboymanagement

Lees blogs van Ciep Training & Coaching
Cowboymanagement

Cowboymanagement

Over de manager als gezonde hoeder van de kudde, verantwoordelijk gebruik van je lasso, open blijven staan, een omvattende blik hebben en je dieren ondersteunen in het groeien van melk en vlees.

Er zijn verschillende aanleidingen voor dit betoog. Ik las het boek “Je eigen Managementcoach” van Manu Busschots, was bezig net de voorbereiding van ons Train de Trainer programma en zou een gesprek gaan hebben over effectieve marktbenadering.

Ik bedacht me dat managers van accounts en managers van teams, afdelingen en organisaties in zekere zin net Cowboys zijn. Als je niet heel goed weet wat je doet, raak je koeien (klanten, mensen) kwijt. Richt je je op de kern, dat wat je bestaansrecht geeft, dan draag je bij. Ben je te veel bezig met gedoe om de kern heen, dan verlies je overzicht, zorg je voor onduidelijkheid en haken klanten of medewerkers af.

Cowboys kunnen dus zowel gezond als schadelijk Cowboygedrag vertonen.  Alle Yippie-Ai-Yee films ten spijt, een cowboy moet zijn plek (in het systeem) kennen. Niet om er door zijn collega’s of de eigenaar van de ranch op gezet te worden. Maar omdat je pas kunt bijdragen aan het systeem (door de doelen te realiseren waarvoor je bent aangenomen) als je je kunt oriënteren op je plek, je positie ten opzichte van anderen en de communicatie, samenwerking en besluitvorming die nodig om niet alleen jouw doelen maar ook die van anderen waar te maken. Een systeem is een systeem bij de gratie van dat je het samen vormt. 

Een Cowboy die teveel is gericht op de eigen doelen, zal minder geneigd zijn te luisteren naar de behoeften van anderen en af te stemmen op wat de situatie vraagt. Vragen worden vanuit de eigen voor- en afkeuren beantwoord en vaak ook aangevuld of ingevuld vanuit de eigen ideeën HOE iets moet gebeuren. Wat werkt is om telkens als er zich een situatie aandient, eerst een systeemcheck te doen en het WAT en WANNEER te (laten) bepalen door wie daar verantwoordelijk voor zijn. Als je dat zelf bent, is het wijs je ook daartoe te beperken en het HOE over te laten aandegene die het werk uitvoert en daar op zijn beurt anderen over op de hoogte brengt. Niet omdat er angst voor fouten is, maar zodat bekend en afgestemd is wat er gebeurd in de kudde en zodat er ondersteuning gegeven kan worden als dat nodig is.

Je uiterste best doen om de lasso om de nek van die ene koe te gooien, maakt dat de rest in de tussentijd buiten zicht is, kan verdwijnen of voor een gevaarlijke situatie zorgt. Focus is goed, maar voor de effectiviteit dient die gepaard te gaan met een omvattende blik. Je hoeft niet beide zelf te hebben, maar het een vindt wel plaats in de bedding van het ander. Stem je eigen focus dus altijd af met degenen die de blik op het geheel hebben, zodat en het korte, en het lange termijn resultaat in zicht zijn.

Een goede Cowboy (van klanten, medewerkers) zorgt dat de kudde rustig is en als kudde benaderd wordt. Je aandeel in de ranch bestaat eruit om de boel bij elkaar houden. Individueel schittergedrag leidt misschien tot mooie staaltjes kunstig ‘koevangwerk’, maar niet tot een rustige melk en vlees producerende kudde. Een kudde gedijt, als de lasso pas tevoorschijn komt als er nood aan de man is. Als er een koe dreigt te verdrinken, wordt de lasso ingezet om voor redding te zorgen.

Als middel van machtsvertoon heeft diezelfde lasso een tegenovergesteld effect. Hij die een machtsmiddel in handen heeft, zou juist verantwoordelijkheid en terughoudendheid moeten tonen in het gebruik ervan. Dan dwingt het respect af, in plaats van angst voor misbruik.

Een Cowboy met schadelijk gedrag, stampt met zijn laarzen door de porseleinkast. Je vangt hier en daar een koe en laat zo zien dat je het kúnt en dat niemand je kan weerhouden. Je deelt mee in plaats van dat je overlegt, je neemt acties voordat je strategie hebt afgestemd. De gezonde Cowboy vertrouwt op zijn uitmuntende vaardigheden en vertrouwt erop dat die door anderen gezien en erkend worden. Hij zet zijn vermogens verantwoordelijk in, afgestemd op het grotere geheel van kudde, collega-Cowboys en ranch. Door de tijd heen zal de kudde groter en gezonder worden en op de lange duur zal die kunnen blijven voortbestaan, zal er voor zieke dieren gezorgd kunnen worden, zal met de opbrengst aan vlees en melk gezorgd worden voor optimaliseren van leefomstandigheden en zal deze beweging zichzelf keer op keer versterken. Tijd voor een welgemeende Yippie-Ai-Yee!

Hoe zet jij je lasso in? Discussieer mee via de CiEP LinkedIn groep.

Ga terug naar blogoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok