Dromen is in wezen een vorm van planning
Dit op internet makkelijk vindbare citaat is van Gloria Steinem, een vrouw die heel goed is in dromen. Dat moet je ook zijn als je leeft in het Amerika van de jaren zestig en wilt opkomen voor de rechten van met name vrouwen. Steinem droomde van allerlei dingen die toen voor vrouwen onvoorstelbaar waren. Maar ze liet het niet bij denken alleen.
Baas over eigen agenda
Zij plande ook heel veel. Dagelijks concretiseerde zij de antwoorden op allerlei praktische vragen zoals wat ga ik doen, wanneer, hoe, wanneer is de deadline… kortom, de praktische planarbeid. Zou Steinem het hebben gelaten bij dromen alleen, dan had ze destijds nooit zo’n drijvende kracht kunnen zijn achter het invloedrijke opinieblad Ms, de Amerikaanse voorloper van Opzij. Immers, een magazine uitgeven lukt niet als je niet stuurt en plant op wat je wilt bereiken. Of wanneer je anderen jouw agenda laat bepalen.
Enthousiasme
Het volledige citaat van Gloria Steinem luidt eigenlijk zo: ‘Without leaps of imagination or dreaming, we lose the excitement of possibilities. Dreaming, after all is a form of planning.’ Volgens mij is het niet bedoeld om te zeggen dat dromen eigenlijk een soort plannen is. De quote wil overbrengen dat dromen een stap is in het gehele proces van planning. Met dromen creëer je iets wat mogelijk kan worden, iets waarvan je enthousiast raakt. Enthousiasme heb je nodig om iets in gang te zetten en te bereiken.
Bang voor wat je wilt
Echter, de Pinterest-versie van de quote suggereert dat met dromen voldaan is aan het vereiste van planning. Menigeen hoort graag dat het hebben van een droom zo’n beetje mag gelden als het hebben van een planning. Daaraan dankt de ingekorte uitspraak zijn populariteit op internet. Hij vergoelijkt dat veel mensen wel dromen, maar niet komen tot de realisatie van wat ze het liefst willen. Plannen is een proces dat begint bij het ontdekken van je intenties. Vanuit de energie die dat met zich meebrengt, zet je de stappen op een rij. Je verbindt vervolgens daaraan de consequenties van tijd en moeite. En vanaf dat punt kan plannen afschrikwekkend worden als je last hebt van een bepaalde mindset.
Vrijheidsberoving
Plannen kun je dan vooral ervaren als de lastige keuze maken om leukere dingen even niet te gaan doen, om duidelijk nee te zeggen tegen mensen die je wel te vriend wil houden. Gevoelsmatig leg jezelf vast, verbied je jezelf om je voorkeuren te volgen. Je schrijft een nimmer eindigende lijst met dingen die ‘moeten’. Staat er nog een voordeel tegenover? Ja, een enorm voordeel zelfs: je droom die steeds dichter bij realisatie komt. Maar in deze fase heeft plannen iets bedreigends. Het risico om te falen is volop aanwezig. De vervulling van de droom moet nog worden afgewacht. Op deze manier schrikt plannen veel mensen af.
Lang leve het bewuste!
Het innerlijk verzet tegen plannen is gerelateerd aan een wirwar van onderbewuste zorgen en moeilijkheden (haal ik het wel, kan ik het wel, ben ik goed genoeg, wat als …, eerst moet …). Gelukkig heeft iedereen een plek waar zorgen en angsten niet zo goed de baas kunnen spelen: het bewuste. Daarom is de CiEP-coaching sterk gericht op bewustwording. Belemmerende gedachten en gevoelens leer je te herkennen, te erkennen en ze blijvend in het oog te houden. Ook terwijl je inzichtelijk maakt wat in het verlengde van de droom de stappen zijn: uitgewerkte intenties, gewenste resultaten, een plan van aanpak en eerstvolgende acties.
Ik plan dus ik doe wat ik wil
Natuurlijk wordt bij zo’n proces het verschil zichtbaar tussen wat werd voorgenomen en wat werkelijk werd gedaan. Maar een coach zorgt ervoor dat een deelnemer leert om met behulp van CiEP innerlijke moeilijkheden te overwinnen. Om de regie niet meer weg te geven aan zelfveroordeling of de angst om tekort te schieten. Via CiEP krijgt bewust en effectief werken de dimensie van bevrijd zijn.
Ik plan dus ik doe wat ik wil. En doe ik het niet, dan stuur ik bij. Want ik plan dus ik doe alsnog wat ik wil.