U bevindt zich hier: Home » Blog » Dromen is in wezen een vorm van planning

Lees blogs van Ciep Training & Coaching
Dromen is in wezen een vorm van planning

Dromen is in wezen een vorm van planning

Dit op internet makkelijk vindbare citaat is van Gloria Steinem, een vrouw die heel goed is in dromen. Dat moet je ook zijn als je leeft in het Amerika van de jaren zestig en wilt opkomen voor de rechten van met name vrouwen. Steinem droomde van allerlei dingen die toen voor vrouwen onvoorstelbaar waren. Maar ze liet het niet bij denken alleen.

Baas over eigen agenda

Zij plande ook heel veel. Dagelijks concretiseerde zij de antwoorden op allerlei praktische vragen zoals wat ga ik doen, wanneer, hoe, wanneer is de deadline… kortom, de praktische planarbeid. Zou Steinem het hebben gelaten bij dromen alleen, dan had ze destijds nooit zo’n drijvende kracht kunnen zijn achter het invloedrijke opinieblad Ms, de Amerikaanse voorloper van Opzij. Immers, een magazine uitgeven lukt niet als je niet stuurt en plant op wat je wilt bereiken. Of wanneer je anderen jouw agenda laat bepalen.

Enthousiasme

Het volledige citaat van Gloria Steinem luidt eigenlijk zo: ‘Without leaps of imagination or dreaming, we lose the excitement of possibilities. Dreaming, after all is a form of planning.’ Volgens mij is het niet bedoeld om te zeggen dat dromen eigenlijk een soort plannen is. De quote wil overbrengen dat dromen een stap is in het gehele proces van planning. Met dromen creëer je iets wat mogelijk kan worden, iets waarvan je enthousiast raakt. Enthousiasme heb je nodig om iets in gang te zetten en te bereiken.

Bang voor wat je wilt

Echter, de Pinterest-versie van de quote suggereert dat met dromen voldaan is aan het vereiste van planning. Menigeen hoort graag dat het hebben van een droom zo’n beetje mag gelden als het hebben van een planning. Daaraan dankt de ingekorte uitspraak zijn populariteit op internet. Hij vergoelijkt dat veel mensen wel dromen, maar niet komen tot de realisatie van wat ze het liefst willen. Plannen is een proces dat begint bij het ontdekken van je intenties. Vanuit de energie die dat met zich meebrengt, zet je de stappen op een rij. Je verbindt vervolgens daaraan de consequenties van tijd en moeite. En vanaf dat punt kan plannen afschrikwekkend worden als je last hebt van een bepaalde mindset.

Vrijheidsberoving

Plannen kun je dan vooral ervaren als de lastige keuze maken om leukere dingen even niet te gaan doen, om duidelijk nee te zeggen tegen mensen die je wel te vriend wil houden. Gevoelsmatig leg jezelf vast, verbied je jezelf om je voorkeuren te volgen. Je schrijft een nimmer eindigende lijst met dingen die ‘moeten’. Staat er nog een voordeel tegenover? Ja, een enorm voordeel zelfs: je droom die steeds dichter bij realisatie komt. Maar in deze fase heeft plannen iets bedreigends. Het risico om te falen is volop aanwezig. De vervulling van de droom moet nog worden afgewacht. Op deze manier schrikt plannen veel mensen af.

Lang leve het bewuste!

Het innerlijk verzet tegen plannen is gerelateerd aan een wirwar van onderbewuste zorgen en moeilijkheden (haal ik het wel, kan ik het wel, ben ik goed genoeg, wat als …, eerst moet …). Gelukkig heeft iedereen een plek waar zorgen en angsten niet zo goed de baas kunnen spelen: het bewuste. Daarom is de CiEP-coaching sterk gericht op bewustwording. Belemmerende gedachten en gevoelens leer je te herkennen, te erkennen en ze blijvend in het oog te houden. Ook terwijl je inzichtelijk maakt wat in het verlengde van de droom de stappen zijn: uitgewerkte intenties, gewenste resultaten, een plan van aanpak en eerstvolgende acties.

Ik plan dus ik doe wat ik wil

Natuurlijk wordt bij zo’n proces het verschil zichtbaar tussen wat werd voorgenomen en wat werkelijk werd gedaan. Maar een coach zorgt ervoor dat een deelnemer leert om met behulp van CiEP innerlijke moeilijkheden te overwinnen. Om de regie niet meer weg te geven aan zelfveroordeling of de angst om tekort te schieten. Via CiEP krijgt bewust en effectief werken de dimensie van bevrijd zijn.

Ik plan dus ik doe wat ik wil. En doe ik het niet, dan stuur ik bij. Want ik plan dus ik doe alsnog wat ik wil.

Ga terug naar blogoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok