U bevindt zich hier: Home » Blog » Een nieuw jaar, een nieuw begin

Lees blogs van Annemiek Hoogenraad
Een nieuw jaar, een nieuw begin

Een nieuw jaar, een nieuw begin

Door: Annemiek Hoogenraad, CiEP-coach

Grappig dat de overgang van 31 december naar 1 januari altijd met zoveel “gedoe” gepaard gaat. Feitelijk is het niet meer dan de afsluiting van de ene maand en de start van een nieuwe maand. Als je het helemaal simpel maakt, is het niet meer dan de ene dag die in de andere overgaat. Maar ja, zo kijken wij er niet tegen aan: het is feest en tijd voor goede voornemens. Nu heb ik niets tegen goede voornemens, maar waarom starten die op 1 januari en niet bijvoorbeeld op 29 augustus? 

Ik weet het wel, want na een periode van bezinning en terugkijken op het afgelopen jaar is er niets mooier dan te besluiten wat er aankomend jaar beter gaat zijn. Voornemens horen daar vanzelfsprekend ook bij. Maar… ik word er wat recalcitrant van. Wat maakt dat het voornemen op 1 januari beter gaat werken dan dat van 29 augustus? Daarop is maar één antwoord: degene die zich het voornemen heeft gesteld: een mens! Meteen de zwakke schakel in het geheel! Want ook ik ben het afgelopen jaar regelmatig in de verleiding gekomen om iets meer te eten dan goed voor mij is of toch nog één sigaretje te nemen. Laat ik mijn lidmaatschap van de sportschool (of beter: sponsorschap) nog maar even buiten beschouwing laten…

 Acda en de Munnik

Ja, wat gaat nu het verschil maken? Of beter: wie gaat dat verschil maken? Dat kan er maar één zijn: ik dus. Oeps! Dat is wel heel veel verantwoordelijkheid en dat vraagt iets van mijn persoonlijk leiderschap. Om over mijn integriteit nog maar niet te spreken. Want ja, ik ga hier wel even open en bloot melden wat dat voornemen is. Dan weten jullie dat allemaal en kan ik dus niet meer terug! Ik kan natuurlijk, net als Acda en de Munnik, voornemen om mij niets meer voor te nemen en gewoon mijn leven te leiden zoals dat aan mij voorbij komt. Wat op zich ook een voornemen is.

Ik vind het namelijk nogal een uitdaging om daar mijn eigen pad en keuzes in te maken als een autonoom mens. Ik weet wel dat ik gelukkiger en completer ben als ik mijn hart volg en dat ik dan voor mijn omgeving ook een prettiger mens ben. Maar ja, het is zo ingebakken om uit te gaan van wat ik denk dat anderen van mij verwachten. Laat die gewoonte maar eens los, ik geef het  je te doen! 

Mijn goede voornemen is…

Mijn voornemen voor 2011 is dus om mijn leven te leiden, zoals het aan mij voorbij trekt en waarbij ik mijzelf continu afvraag wat ík wil, voor wie ik dit leven leef en wie ik gelukkig wil maken. Nog even los van wat ik dan doe of zeg. Want ik weet op voorhand dat het loslaten van mijn oude gewoonte om te bedenken wat anderen van mij verwachten, een lastige is. Een gewoonte waar op zich niets mis mee is, want het heeft mij veel gebracht, maar ondersteunt mij nu niet meer.

 Leef je voornemen!

En om dan maar even terug te komen op het begin: daar zit ‘m nu precies de crux als het gaat bij het leven van je voornemens. Een voornemen werkt alleen als het realistisch is, uitdagend en jou een toekomstbeeld geeft waar jij helemaal gelukkig en vrolijk van wordt. Dat je af en toe je voornemen vergeet, begraaft of ontkent hoort bij je mens-zijn. Je kunt tenslotte elke dag van het jaar bestempelen als jouw eerste dag van weer een nieuw jaar!

Proost en een geweldig 2011 toegewenst!

Ga terug naar blogoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok