U bevindt zich hier: Home » Blog » Een vriend van zichzelf

Lees blogs van Anita van Hooijdonk
Een vriend van zichzelf

Een vriend van zichzelf

De klanten vinden het altijd fijn als hij belt of langskomt. Hij komt goed over. Hij weet van zijn vak en van allerlei technische dingen: innovaties, snufjes, IT-trucjes, kortom dingen waarover met name mannen graag praten. Nu is het evaluatiegesprek geweest en zijn baas zei tegen hem: “Raymond, óf je verbetert óf je vertrekt.”

Dat pikte Raymond niet. Wel van zijn baas, maar niet van zichzelf. Áls ik hier wegga, dan alleen omdat ik dat wil en niet omdat ik moet, dacht hij. Zijn baas verweet hij niets. Want hoe je het ook bekeek, het respect en de sympathie die klanten voor hem voelden, hadden niet geleid tot een acceptabel omzetniveau. Maar zijn baas achtte hem verantwoordelijk genoeg om daar in de toekomst wel voor te zorgen. En zo kwam Raymond bij mij met de vraag om hem te coachen met als doel de omzet omhoog te brengen. Kan een CiEP-coach werken aan een resultaatgebied als omzetvergroting? Jazeker, bijvoorbeeld als er werkgewoonten in het spel zijn die de omzet belemmeren. En die had Raymond.

Vrienden maken

Hij was ondernemend genoeg als het ging om klanten bellen en opzoeken. Hij gaf hen adviezen waarmee ze geld verdienden. Maar wat gebeurde er, als hij na zo’n nuttig gesprek ophing of vertrok? Voorlopig even niks. Niet meteen een verslaglegging, niet direct een offerte. En zeker geen rekening voor het advies, ook al wilden de klanten die best betalen. Delegeren aan collega’s ging ook niet goed zonder duidelijke en vindbare gegevens. Trouwens, delegeren beschouwde Raymond een beetje als het belasten van een collega. Hij was iemand die juist graag vrienden maakte. Hoe dan ook, Raymond liet de economische waarde van zijn werk verdampen in de follow-up fase. Daarom confronteerde ik hem met de gedachte, dat zorgen voor omzet ook een manier is om bij te dragen aan de harmonie binnen het bedrijf. Eigenlijk wel een vrij essentiële manier.

Ophouden met uitstelgedrag

Wat als hij dat systematische, administratief getinte follow-up werk nu óók eens ging zien als onderdeel van zijn waardevolle bijdrage… Dan zou hij er niet meer lang tegenaan hoeven hikken. Niet meer zijn collega’s moeten overvallen met een krappe deadline of gestrest alsnog zelf het werk doen. Daar zat allemaal wel wat in, vond Raymond. Zijn hart lag niet bij het follow-up werk op zich, maar het had inderdaad wel te maken met wat hij presteerde. Dus hij ging de uitdaging aan. En een uitdaging is het. Mensen met drijfveren zoals Raymond, hebben vaak de neiging om administratief getint werk te ervaren als minder sociaal, a-emotioneel en berekenend. Zou het hem toch lukken om de follow-up taken niet meer uit te stellen maar uit te voeren?

Ondernemerschap

Bij de evaluatie verraste Raymond mij. Zijn belangstelling voor IT-zaken had hij gekoppeld aan iets wat hij strikt beschouwd niet hoefde te doen: een nieuw systeem maken voor het uitbrengen van offertes opgesteld in het Engels. Ging dit bewijs van ondernemerschap ook gepaard met verbetering op het hoofdpunt? Ja, zijn houding ten opzichte van administratief werk was veranderd. Doe Het Nu! paste hij consequent toe. Al zijn omzetdoelen had hij gehaald. Baas blij, collega’s blij, klanten nog steeds blij. Raymond was een vriend van zichzelf geworden.

Ga terug naar blogoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok